Na dagen van rellen rustige nacht in Ferguson

Demonstranten op Times Square die protesteren tegen de dood van de doodgeschoten Michael Brown. De politie heeft laten weten dat de massale demonstraties uiteen gedreven worden als de grote toeloop blijft aanhouden. Foto EPA / Justin Lane

Nadat de afgelopen dagen rellen uitbraken in Ferguson, een buitenwijk van St. Louis, bleef het vannacht rustig. De afgelopen dagen moest de oproerpolitie ingrijpen nadat grote onrust ontstond toen zondag de 18-jarige Michael Brown werd doodgeschoten door een agent.

Volgens de bewoners uit de wijk lagen racistische motieven aan de daad ten grondslag. De beslissing van de gouverneur Nixon om de verkeersinspecteur Ron Johnson, die zelf afkomstig is uit Ferguson, aan te stellen als hoofd van het lokale politiebureau, wierp zijn vruchten af. Onze correspondent Guus Valk, die in Ferguson was, meldde dat dit net op tijd was:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Nauwelijks politie te zien in Ferguson. Rust hersteld. Deze man, Ron Johnson, was de juiste man op het juiste moment. http://t.co/zbQrDv9EYa
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Bijzondere avond, hier in #Ferguson: politieofficier Ron Johnson liep voorop in de demonstratie, knuffelde demonstranten. Sfeer blijft goed.

De afgelopen dagen kreeg de politie flinke kritiek op het optreden in de wijk. Nadat er plunderingen uitbraken en autoruiten sneuvelden trok de oproerpolitie de wijk in en vuurde zij met traangas en rubber kogels op demonstranten. De beelden daarvan zijn reden voor het Democratische congreslid Hank Johnson om voorstellen te gaan doen de beschikking van de politie over militaire middelen te verminderen, zo schrijft persbureau AP.

“Onze straten moeten een plek zijn van familie, zaken en ontspanning, niet van tanks en M16’s. De straten van Amerika militariseren zal het niet veiliger maken, alleen de spanningen vergroten.”

Bekijk hier de Inbeeldserie over de onrust in Ferguson eerder:

    • Anouk Eigenraam