Media willen niet mee op betaalde persreizen CIDI

Een paar honderd betogers op de Dam tijdens een solidariteitsmanifestatie voor Israël. De manifestatie was een initiatief van het CIDI en andere Joodse organisaties.
Een paar honderd betogers op de Dam tijdens een solidariteitsmanifestatie voor Israël. De manifestatie was een initiatief van het CIDI en andere Joodse organisaties. Foto ANP/Evert Elzinga

Media willen niet dat hun journalisten meegaan met betaalde persreizen van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). De reizen zouden de schijn van vooringenomenheid wekken, zeggen hoofdredacteuren in een reactie op berichtgeving vanochtend in nrc.next (€).

De joodse belangenorganisatie CIDI neemt ieder jaar journalisten mee naar Israël en Palestina. CIDI betaalt het merendeel van de kosten en stelt als voorwaarde dat de reis een ‘mediaproductie’ oplevert. Sinds 2009 zijn rond de honderd journalisten meegegaan met deze persreizen, onder wie journalisten die werken voor Nu.nl, De Groene Amsterdammer, EO, Nederlands Dagblad, nrc.next en Elsevier.

Op eigen kosten

Volgens de reisprogramma’s en oud-deelnemers die deze krant sprak, geven de journalistenreizen geen evenwichtig beeld van het conflict. Zo verbleven journalisten acht dagen lang in Israël tegenover twee dagen in Palestina. Ook gaat de reis niet naar de Gazastrook en bepaalt het CIDI wie de journalisten te spreken krijgen. Bovendien let het CIDI op wat gidsen vertellen aan het reisgezelschap.

“Ik ben geen voorstander van meegaan met dit soort reisjes”, zegt adjunct-hoofdredacteur Frank Poorthuis van het Algemeen Dagblad.

“Als wij het nodig vinden om naar Israël te gaan, gaan we zelf naar Israël. Op eigen kosten hebben we geen enkele verdenking op ons dat we partij kiezen in dit conflict.”

Prominent partij in conflict

Dagblad Trouw kreeg kortgeleden een verzoek van het CIDI om mee te gaan met een persreis. “We hebben besloten daar niet op in te gaan”, zegt hoofdredacteur Cees van der Laan.

“CIDI is in Nederland een prominente partij in het Israël-Palestina-conflict, dus mede vanuit die optiek is het niet verstandig om mee te gaan.”

Ook de hoofdredacties van Volkskrant en NRC Handelsblad laten weten dat hun redacteuren niet mee mogen met de CIDI-reizen.

Bij weekblad Elsevier mogen redacteuren wél mee met het CIDI. De buitenlandchef ondernam de reis nog in 2009. “Hoewel ik niet denk dat het CIDI een evenwichtig beeld zal geven van het conflict, heb ik er geen problemen mee”, aldus hoofdredacteur Arendo Joustra. “Hoe meer mensen op stap gaan, hoe verstandiger ze worden.” Van Joustra mag CIDI de verblijfskosten ook betalen voor zijn redacteuren. “De reis wordt er niet anders door als we het zelf zouden betalen.

Transparantie over deelname

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) zegt dat de CIDI-reis een kwetsbaar punt blootlegt. “Er is steeds minder geld voor buitenlandverslaggeving en dat betekent dat het aantrekkelijker wordt om op deze manier goedkoop ter plaatse te komen”, zegt secretaris Thomas Bruning.

“Daar zit een risico in: de journalist die normaal gesproken een investering moet doen om tot een evenwichtig verhaal te komen, komt in de verleiding om goedkoop mee te gaan met belangenorganisaties.”

Volgens de NVJ moet iedere journalist die de CIDI-reis maakt, “goed beseffen dat er een vorm van invloed op hem wordt uitgeoefend”. Ook moeten zij in hun artikel transparant zijn over dat zij hebben deelgenomen aan een reis van het CIDI, zegt de NVJ.

Lees het hele verhaal (€) vanochtend in nrc.next.