Lowlands 2014: dit waren de hoogtepunten van de vrijdag

De Amerikaanse zangeres Janelle Monáe op de eerste dag van Lowlands 2014.
De Amerikaanse zangeres Janelle Monáe op de eerste dag van Lowlands 2014. Foto NRC / Andreas Terlaak

Dit weekend doet nrc.nl verslag van Lowlandsfestival dat dit weekend in Biddinghuizen is neergestreken. Lees hier welke band op deze eerste Lowlandsdag de volledige breedte van de Bravotent nodig had voor hun swingende optreden en welke artiest de ware soul het beste vertegenwoordigde.

Zon en wolken, muziek om introvert bij te knikken en muziek om bij te springen: welkom op Lowlands 2014. En inderdaad, wat nou voorspelde regen? En wat beter te doen in de zon dan schommelen op deze soort halve renbaan aan jeugdvertier? NRC-muziekrecensent Jan Vollaard maakte deze sfeervolle foto:

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Waarom zou je nog naar de speeltuin als je op Lowlands #ll14 ook lekker kunt schommelen? http://t.co/E92VvmNGp8

Ook gespot vandaag: de eerste fashion trends van Lowlands:

Twitter avatar OdekedeJong Odeke de Jong De unisex knot is überhip dit jaar op Lowlands. Lekker noncha. #LL14
Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Ze zijn er: de Lowlands-hipsters met de look van 2014. #ll14 http://t.co/bUKhrVlM7W

En dit waren de muzikale hoogtepunten van de eerste Lowlandsdag:

Atomic Bomb!

Eigenlijk is Atomic Bomb! een coverband, maar dan met wel hele bijzondere leden die wel heel bijzondere muziek ten gehore brengen. Ahmed Gallab (Sinkane), Beastie Boys-producer Money Mark en LCD Soundsystem-drummer Pat Mahoney, Alexis Taylor (Hot Chip), Luke Jenner (The Rapture), Zap Mama en Young Fathers: het is een rits namen, maar dan heb je wel het meest swingende gezelschap van de dag. Samen brengen ze de afro-elektrofunk van de Nigeriaanse William Onyeabor ten gehore, een funkpionier uit de jaren zeventig en tachtig. David ‘Talking Heads’ Byrne bracht vorig jaar het compilatiealbum Who Is William Onyeabor? uit op zijn Luaka Bop-label. NRC-muziekrecensent Hester Carvalho was erbij en zag het volgende:

“Vervoering werd groot bij de zweterige Afro-funk-jams van supergroep Atomic Bomb. Een stuk of twintig - deels Afrikaanse - muzikanten creëerden hier een prikkelende combinatie van chaos en discipline, met gesmeerde drums en uitgelaten kreten, en een vleugje politiek (ze scandeerden tijdens een nummer ‘Peace for Gaza’). Er waren prachtige achtergrondprojecties en opzwepende danspassen.”

De volledige breedte van de Bravotent was nodig om alle muzikanten te huisvesten:

Twitter avatar JobdeWit Job de Wit Sinkane, Money Mark, Alexis Taylor, Pat Mahoney, Luke Jenner en nog iets van dertien muzikanten op het podium voor Atomic Bomb. #LL14
Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Swingende Afrika- crossover bij Atom Bomb: Tribute to William Oneyeabor #ll14 http://t.co/e5UhLyUmKR

Het stond niet stampvol, maar het was wel een ‘glorieus feest’:

Twitter avatar marco_kaas Marco Mhhhring Atomic Bomb kreeg de tent maar halfvol maar aan het eind danste wel iedereen. Glorieus. En Young Fathers deden ook mee #Ll14

En ontzettend dansbaar, zo bleek:

Twitter avatar JanKinds Jan Kinds IK LEES NOG NIKS OVER DIE ‘ATOMIC BOMB’ DISCO IN DE #BRAVO?! IS AL ZEKER 8 MINUTEN BEZIG! #LL14

En dat zag er ongeveer zo uit:

Mapei

Een ander hoogtepunt was de Zweeds-Amerikaanse rapper en zangeres Mapei, die eigenlijk Jaqueline Cummings heet en je misschien kent van haar hit ‘Don’t Wait’. Mapei zorgde in de X-Ray voor een volgepakte, dansende menigte. Met haar groovende mengelmoes van soul, rap, r&b en house ging de X-Ray van inderdaad “van hiphop tot dancepop en van Zweedse club tot gospel”, zoals Lowlands haar omschrijft. Mapei werd geflankeerd door twee zeer elastische dansers:

Twitter avatar Lowlover Lowlove Mapei heeft twee geweldige dansers bij zich! #LL14 http://t.co/Rmw94fgnVv

Het was ‘bloemtastisch’, zag een bezoeker:

Twitter avatar wernerschlosser Werner Schlosser Goede beats + bassen bij Mapei in stampvolle X-Ray. Weinig zo toegankelijk als Don’t Wait, maar wel lekker! #LL14 #fb http://t.co/BuvQrXVBac

Hester Carvalho zag een typering voor de hedendaagse muziekcultuur, die op Mapei van toepassing was: “anderhalve internet-hit is genoeg om volle zalen te trekken”:

“Van de straatwijze Mapei is het smachtende r&b-nummer ‘Don’t Wait‘ bekend. Live laveerde ze soepel langs rock, rap en dance, op een prettig uitdagende toon.”

Twitter avatar JobdeWit Job de Wit Na 3 popliedjes (waaronder “Don’t Wait”), ontpopte Mapei zich onverwacht tot uitstekende r&b-zangeres en zelfs rapper, en weer terug. #LL14

Glass Animals

De vier Britten die Glass Animals opmaken, klinken alsof Wild Beasts door de blender is gegooid met Alt-J en een snufje Animal Collective. De producer van Adele, Paul Epworth pikte de pas twee jaar oude band op, en hielp hen met het maken van hun elektronische collage-liedjes. Die zweven volgens Carvalho “tussen omfloerst en uitgesproken, maar krijgen voldoende melodische ruggengraat” voor een popgevoel. Eerder vanmiddag opende de band de X-Ray-tent. Carvalho zag:

“[Een] funky onderwaterwereld. De verdienste van Lowlands is dat in de hoeken en kieren wel degelijk onbekend talent te vinden is zoals Glass Animals.”

Disclosure

De Britse broertjes van het duo Disclosure, dat hits scoorde met singles en samenwerkingen zoals ‘You and Me’ (met zangeres Eliza Doolittle) en ‘White Noise’ (met zangeres Aluna van het andere Britse triphop-r&b-duo AlunaGeorge), sloot de vrijdag af. Hester Carvalho zag hoe snel het is gegaan met Disclosure:

“Vorig jaar was hun faam nog pril, nu was het Britse duo hoofdact. Tot ver buiten de grote tent werd gedanst op hun warmbloedige dance. De twee broers blinken uit in ratelende beats met hints van soul en disco, en verrijkt met slimme samples en zang. De twee zijn inmiddels voldoende zelfverzekerd, bleek hier, om live te ‘remixen’ en te improviseren op hun bas, keyboards en drumpads. Zangers waren afwezig, de stemmen kwamen hier uit kastjes.”

Twitter avatar stansteeghs Stan Steeghs Fijn begin van Lowlands in de X-Ray met Glass Animals #LL14 http://t.co/2y0F4U0D05
Twitter avatar reneepostma Renee Postma Wat een opening @GlassAnimals. Dansbaar en ook lieflijk. Lat ligt hoog nu #LL14

Janelle Monáe

Maar de ware soul werd het beste vertegenwoordigd door de Amerikaanse Janelle Monáe. Carvalho:

“In de snelle Motown-versie bracht Monáe watervlugge raps en een natuurgetrouwe versie van James Browns ‘I Feel Good’. Monáe had een uitgebreide show, met flitsende dansjes en alle muzikanten gekleed in wit-zwarte ‘op-art’. Ze zong fantastisch, danste spectaculair en aan alle details was gedacht: tot aan de wit-zwart geblokte sokken van de gitaristen aan toe.”

Twitter avatar zwar Alex van der Hulst Knappe jongen die deze weergaloze show van Janelle Monae nog overtreft #LL14
Twitter avatar ewoutversloot Ewout Versloot Janelle Monae klaart de boel! #ll14
Twitter avatar OdekedeJong Odeke de Jong Janelle Monáe bewijst dat je niet in een bodystocking over het podium hoeft te rollen en te hijgen om als vrouw een ster te worden. #LL14

Ook gespot op Lowlands vandaag

Iemand die precies weet waarvoor ze komt, en dat luid en duidelijk verkondigt:

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Prioriteiten moeten er zijn op #ll14 http://t.co/VzOkoTqJpO

Lees morgenavond het hoogtepuntenverslag van de zaterdag van Lowlands.

    • Judith Laanen