Litouwen: zeventig militaire voertuigen de Oekraïense grens over

Een Russisch konvooi van vrachtwagens met humanitaire hulp voor Oekraïne staat geparkeerd.
Een Russisch konvooi van vrachtwagens met humanitaire hulp voor Oekraïne staat geparkeerd. Reuters / Maxim Shemetov

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken heeft berichten gekregen over zeventig Russische militaire voertuigen die vannacht de Oekraïense grens zouden zijn gepasseerd. Dat zei hij voorafgaand aan een spoedvergadering met de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen.

De Litouwse minister Linas Linkevicius zei tegen journalisten dat hij zich ernstige zorgen maakt over hoe de situatie in Oekraïne zich ontwikkelt.

“We hebben het de hele tijd over dat zogenoemde humanitaire konvooi. Maar tegelijkertijd zien we dat de escalatie verder gaat, en we hebben berichten ontvangen dat vannacht opnieuw zeventig stuks militair materieel de grens over zijn gegaan.”

Groot-Brittannië: dit heeft serieuze consequenties

In twee Britse kranten staan vandaag berichten op basis van ooggetuigen over ten minste 23 militaire voertuigen die vannacht de grens zouden zijn gepasseerd. De Britse minister Philip Hammond zei dat dit “zeer serieuze consequenties” kan hebben.

“Ik ben zeer gealarmeerd over de berichten dat er misschien Russische militaire voertuigen de grens over zijn gegaan deze ochtend. Als er Russische militairen of voertuigen in Oost-Oekraïne zijn, moeten ze onmiddellijk worden teruggetrokken, anders worden er serieuze consequenties aan verbonden.”

NAVO beschuldigt Rusland van escaleren conflict

Volgens de NAVO zorgt Rusland er alleen maar voor dat het conflict in Oekraïne verder escaleert, terwijl het land oproept tot deëscalatie. Een woordvoerder zegt dat de NAVO berichten over Russisch materieel in Oekraïne natrekt. “Als die bevestigd worden, is dat een bewijs dat Rusland het tegenovergestelde doet van wat het zegt.”

Russisch konvooi

Een Russisch hulpkonvooi van zo’n tweehonderd vrachtwagens is momenteel onderweg naar Loegansk, een stad in handen van de rebellen. Oekraïne is bang dat er naast hulpgoederen ook wapens in de vrachtwagens zitten. In tegenstelling tot een eerdere afspraak rijden de vrachtwagens via een grensovergang die door de separatisten wordt gecontroleerd. Rusland laat Oekraïne het konvooi wel inspecteren. Het Rode Kruis gaat de distributie van de hulpgoederen coördineren.

    • Mirjam Remie