Economie

Kabinet steunt bedrijven die last hebben van boycot Rusland

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma deelde vanochtend groenten en fruit uit in de ministerraad.
Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma deelde vanochtend groenten en fruit uit in de ministerraad. Foto ANP/Martijn Beekman

Het kabinet komt met steunmaatregelen voor de bedrijven die het zwaarst worden getroffen door de Russische sancties. Ondernemers mogen aan arbeidsverkorting doen en het kabinet komt verder met garantiestellingen voor acuut getroffen ondernemers. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma vandaag bekendgemaakt.

Het gaat om maatregelen die Nederland neemt naast eventuele financiële steun vanuit Brussel. Meer details komen later op de dag in een Kamerbrief. Vanochtend tijdens de ministerraad deelde de bewindsvrouw groenten en fruit uit van Nederlandse bodem. Ze wilde de boeren en tuinders een hart onder de riem steken.

Compensatie vanuit Europese Unie

De Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) liet gisteren al weten dat ze een forse compensatie wil vanuit de Europese Unie. LTO-voorzitter Albert Jan Maat:

“Een snelle actie van de Europese Commissie is geboden om de prijsval op de markt te compenseren. Wij roepen dan ook op tot een robuust crisisfonds”

Boycot raakt exporteurs nauwelijks

In een nieuwe berekening die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag uitbracht blijkt dat de Russische boycot Nederlandse exporteurs ‘nauwelijks’ raakt. Ongeveer vierhonderd bedrijven, eentiende van alle ondernemingen die goederen exporteren Rusland, hebben last van de sancties.

Voor ruim tachtig procent van deze bedrijven is het aandeel geboycotte goederen minder dan 25 procent van hun totale export. Daarnaast maakt de exportwaarde maar een klein gedeelte uit van de totale omzet.

Dinsdag publiceerde het CBS een rapport dat de boycot ‘slechts’ 0,1 procent raakt van de totale Nederlandse goederenexport. De goederen waarvoor het importverbod geldt waren in 2013 in totaal 527 miljoen euro waard. De helft van die waarde bestaat uit zuivelproducten; groenten en fruit maken iets minder dan een kwart uit van de geboycotte export naar Rusland.