Mooie video met een boodschap: smeren, of heel snel oud worden

Kunstenaar Thomas Leveritt, half Amerikaan, half Brit, dook het park in met een ultravioletcamera. Die neemt onze huid waar op een hele andere manier dan ons blote oog, en dat zorgt hier en daar voor schrikbarende en confronterende beelden. Zoals Leveritt het verwoordt: dit is hoe de zon ons ziet.

Veroudering van de huid zijn die wij nog niet zien, net als tientallen nog onzichtbare sproeten worden blootgelegd door deze camera, en dat is allemaal het gevolg van blootstelling aan de zon. Een gezonde huid, zoals die van kinderen, ziet er ook voor deze camera gezond uit.

Hoe je je huid beschermt weten we allemaal, maar de boodschap die Leveritt ons wil meegeven: smeer je in op zonnige dagen, ook als je niet naar het strand gaat. Zonnebrandcrème blokkeert UV-straling, en ook dat effect is voor de camera van de kunstenaar onmiskenbaar.

    • Annemarie Coevert