Het EK Atletiek: halen deze vier Nederlanders vanavond het goud?

Vanavond is als een flipperkastspel: je mag maar kort, en je kunt heel veel winnen. Maar in Zürich draait het meer om krachtmeting dan geluk. Op het EK Atletiek zou Nederland zomaar eens vier medailles kunnen behalen – binnen 2,5 uur.

Martina en Schippers trainen voor het EK.
Martina en Schippers trainen voor het EK. Foto ANP / Olaf Kraak

Vanavond is als een flipperkastspel: je mag maar kort, en je kunt heel veel winnen. Maar in Zürich draait het om krachtmeting, niet om geluk. Op het EK Atletiek zou Nederland zomaar eens vier medailles kunnen behalen - binnen 2,5 uur.

Wie zijn de kanshebbers? Onze sportredacteur Henk Stouwdam (nu in Zürich) zette er vier op een rij.

Nadine Broersen, zevenkamp, 19.15 en 21.15 uur

Op dag één eindigde Broersen als derde. Ze stond tien punten achter op Mafissatou Thiam (Belgie, nr. 1) en Carolin Schäfer (Duitsland, nr. 2). Stouwdam:

Het wordt een harde, spannende strijd. Houvast voor Broersen is de berekening van een gespecialiseerde meerkampwebsite. Die voorspelt de titel voor Broersen met een voorsprong van 150 punten.

Broersen bij het Wereldkampioenschap in Moskou (2013).

Broersen bij het Wereldkampioenschap in Moskou (2013). Foto EPA / Kerim Okten

Sifan Hassan, 1.500 meter, 19.25 uur

Zeker een beoogd Europees kampioene, schrijft Stouwdam.

De enige die haar kan dwarszitten, is Abede Aregawi, haar voormalige Ethiopische landgenote die tot Zweedse is genaturaliseerd. Aregawi begint de race met het voordeel van een persoonlijk record dat zes seconden sneller is, maar Hassans vorm stijgt. Ze heeft dit seizoen de snelste tijd ter wereld gelopen; bijna een seconde sneller dan Aregawi.

Sifan Hassan in actie.

Sifan Hassan in actie. Foto NRC

Dafne Schippers, 200 meter, 20.25 uur

Schippers pakte deze week al goud:

Twitter avatar schippersdafne Dafne Schippers YES!! EUROPEES KAMPIOEN op de 100m!! Weinig tijd om te vieren, maar heel blij mee! Op naar 200m morgen ochtend! http://t.co/HtGOCFQz1W

Dafne Schippers is dit seizoen dominant, schrijft Stouwdam.

Als er al serieuze tegenstanders te vinden zijn, komen die uit Groot-Brittannië (Dina Asher-Smith en Jodie Williams) en Frankrijk (Myriam Sourmaré). Als Schippers na de 100 meter ook kampioen wordt op de 200 meter, is zij in Europa de grote dame van de sprint.

Churandy Martina, 200 meter, 21.49 uur

Ook rond Martina bestaan twijfels. Hij is niet meer de oude, schrijft Stouwdam.

Een pijntje hier, een kwaaltje daar, dat kenmerkt zijn seizoen. Zijn beste seizoenstijd van 20,40 ligt ver onder zijn persoonlijk record van 19,85. Maar zo onvoorspelbaar als Martina is zijn er weinigen.

Churandy Martina (in passend oranje) tijdens het WK in Moskou, 2013.

Churandy Martina (in passend oranje) tijdens het WK in Moskou, 2013. Foto AP / Martin Meissner

Lees ook:Een feestelijke avond voor Nederlandse atleten?

    • Sterre van der Hee