Het cassettebandje in gevecht met de iPhone

Honderden kunstenaars studeerden weer af deze zomer. Wie springt eruit? Vandaag Boudewijn Krielaars van de St. Joost in Breda.

None

‘Oude zooi tot leven gebracht.” Zo noemt Boudewijn Krielaars de animatie waarmee hij afstudeerde aan St. Joost in Breda. Old Stuff Activated is het verhaal over een opstand van achterhaalde techniek tegen een iPhone die hun functies gestolen heeft. Onder leiding van een Philips cassettebandje (SQ-C60) gaan een draagbare radio, een telefoontoestel, videocassettes, een Walkman en een koptelefoon de strijd aan met de moderne tijd in de vorm van een smartphone.

Boudewijn Krielaars (26) maakte de film door shot voor shot elk beeldje vast te leggen in een techniek die in deze tijd van computeranimatie even gedateerd is als zijn hoofdrolspelers: stop-motion. Steeds schuift hij cassettebandje SQ-C60 een millimeter verder, en fotografeert het. Hij maakte 10.553 van zulke foto’s en die vertellen samen nu het grappige verhaal hoe de oude techniek samen transformeert tot een robot die de smartphone verslaat. En de held krijgt een liefdesscène met een wit cassettebandje (14 Original Hits II, met o.a. George Baker).

„Ik wilde van cassettes en andere gebruiksvoorwerpen personages maken zonder er oogjes op te plakken. Door de cassette snel of minder snel om zich heen te laten kijken, laat je zien hoe hij zich voelt, rot of wat vrolijker.”

Digitale nabewerking probeert hij zoveel mogelijk te vermijden. „Het opnemen alleen al is veel werk.” Maar soms moest hij met Photoshop de hulpstukjes wegpoetsen waarmee hij het bandje op een punt om zijn as laat wentelen. Ook vijand iPhone 3 bleef niet uit zichzelf rechtop staan. „Daar heb ik een houten stutje voor gemaakt. In het western-duel zijn het cassettebandje en de iPhone allebei in zijaanzicht te zien, dus komt het stutje onvermijdelijk in beeld. Dat shot heb ik twee avonden zitten nabewerken.”

Humor is belangrijk voor Krielaars. Dat begint al met de manier waarop hij het cassettebandje laat bewegen. Humor zit ook in de sprong van een tafel waarbij het bandje abseilt aan de magneetband in zijn binnenste. Het rondedansje van drie fototoestellen die elkaar op de foto klikken is hilarisch. „Stop-motion geeft luchtigheid als je geen poppen maar voorwerpen of mensen laat bewegen.”

Krielaars zegt dat hij vroeger gefascineerd was door de jeugdserie Mighty Morphin Power Rangers (1993-1996) met mensen die soms in robots veranderen. „In mijn examenanimatie wilde ik iets laten transformeren, maar daar had ik een reden voor nodig. Ik kon niet zo maar een robot samenvoegen uit leuke objecten. Ik moest een vijand hebben en dat werd de smartphone.”

Die bad guy, Krielaars’ eigen zwarte iPhone 3, kan alles in zijn eentje wat de andere individueel kunnen. Muziek afspelen, telefoneren, foto’s maken, films afspelen. Het is zelfs een zaklamp. En die iPhone bespot zijn voorganger door het geluid van een fototoestel na te doen.

Hoe het afloopt laat zich raden bij een liefhebber van oude techniek als Boudewijn Krielaars, maar de details zult u zelf moeten ontdekken op een van de filmfestivals waar hij zijn animatie hoopt te tonen of later ergens op internet.

Hij wil nu eerst zo veel mogelijk freelancen. „Netwerken en online dingen publiceren. Reclamefilms en bedrijfsfilms maken. Ik heb een idee voor een filmpje over brood dat zelf uit de zak komt, beleg dat erop gaat liggen en een hap die eruit wordt genomen, zonder dat je een mens ziet. Er kan heel veel met stop-motion.”

    • Dirk Limburg