Nu ook dreadlocks in leger VS

None

De crew cuts en keurige stewardessenkapsels in het Amerikaanse leger krijgen gezelschap van vlechtjes, cornrows (tegen het hoofd aanliggende vlechtpatronen), twists (gedraaide vlechtjes), en dreadlocks. Het Amerikaanse leger versoepelt de minutieuze richtlijnen voor kapsels na protesten van zwarte vrouwen en congresleden dat die discriminerend zijn voor de 26.700 zwarte vrouwen in actieve militaire dienst. Een messcherp pagekapsel of strenge knot (voorschrift: niet breder dan het hoofd, doorsnee niet meer dan 7,5 cm) zijn onmogelijk met kroeshaar.

Na de storm van kritiek die losbarstte na het publiceren van de nieuwe richtlijnen in maart, schreef Minister van Defensie Chuck Hagel deze week aan de voorzitster van de kiesgroep van zwarte vrouwen in het Congres dat de richtlijnen worden verruimd. Ook de beledigende woorden „matted and unkempt” (samengeklit en onverzorgd) worden uit de richtlijn geschrapt. „Deze veranderingen erkennen dat de haarstijlen van zwarte vrouwen op geen enkele manier een mindere toewijding betekenen aan de hoge standaarden van het leger,” schreef Marcia Fudge, voorzitster van de kiesgroep. Aan de voorschriften voor tatoeages (verboden op zichtbare plekken, en als ze racistisch, seksistisch of extremistisch zijn sowieso verboden) verandert niets. Volgens critici waren de nieuwe richtlijnen mede bedoeld om te helpen bij het inkrimpen van het leger.