Tweede goud voor Schippers - Hassan pakt goud op 1500m

Dafne Schippers wint de 200 meter.
Dafne Schippers wint de 200 meter. Foto Reuters / Arnd Wiegmann

Dafne Schippers heeft haar tweede gouden medaille op het EK atletiek in Zürich veroverd. Ze won vanavond de 200 meter met groot machtsvertoon.

Schippers snelde in Zürich naar 22,03, de beste seizoenstijd, en had liefst 43 honderdsten voorsprong op nummer twee Jodie Williams. Schippers had woensdag ook al de 100 meter gewonnen.

De 22-jarige Schippers verbeterde haar eigen Nederlandse record met liefst drie tienden. De tweede Nederlandse troef in de eindstrijd, Jamile Samuel, werd zesde in een tijd van 23,31. De Franse Myriam Soumaré pakte brons: 22,58.

http://youtu.be/7PrgF0Nctjw

Door haar zege mag Schippers zich de sprintkoningin van het EK noemen. Ze komt dit weekeinde ook nog in actie op de 4×100 meter. Schippers is de tiende atlete uit de historie die de dubbel op de sprintnummers van het EK behaalde. Fanny Blankers-Koen ging haar in 1950 als enige Nederlandse voor.

Sifan Hassan viert feest in het Letzigrund Stadion in Zürich. Foto Reuters / Arnd Wiegmann

Goud voor Hassan

Eerder vanavond veroverde Sifan Hassan goud na een sterke eindsprint op de 1500 meter. Hassan klokte een winnende tijd van 4.04,18 minuten. Abeba Aregawi (4.05,08) uit Zweden werd tweede. De Britse Laura Weightman pakte het brons: 4.06,32. Hassan maakte haar favorietenrol waar. Ze won dit seizoen twee Diamond League-wedstrijden en was de snelste vrouw van het veld.

De tot Nederlandse genationaliseerde Ethiopische bouwde zoals gebruikelijk haar race langzaam op. Ze had tot 1000 meter de laatste positie in handen. Hassan versnelde op het rechte eind en nam precies bij het ingaan van de laatste ronde de leiding.

Hassan lag op koers, maar werd toen een prooi voor de achtervolgers. Aregawi, haar voormalige Ethiopische landgenote die tot Zweedse is genaturaliseerd, haalde de Nederlandse in. Het was het startsein voor een tweede versnelling van Hassan. Ze passeerde Aregawi en liep vervolgens naar het tweede Nederlandse goud dit toernooi.

http://youtu.be/KWxlan0_zAc

Zilver voor Broersen op zevenkamp

Nadine Broersen heeft vanavond zilver veroverd op de zevenkamp. De Noord-Hollandse behield in Zürich op de slotafstand, de 800 meter, de tweede plaats. Antoinette Nana Djimou verstevigde op het laatste onderdeel haar leidende positie en pakte het goud.

Inmiddels heeft Nederland drie gouden medailles in Zwitserland behaald. (Novum)