Farm Frites zoekt een tweede Louis van Gaal voor de patatproductie

RIJSWIJK - Snackbar in Rijswijk. Patat frites. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT
RIJSWIJK - Snackbar in Rijswijk. Patat frites. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Directeur Operations West-Europa
Bedrijf: Farm Frites
Wat opvalt aan de vacature: Je moet verschillende leiderschapsstijlen kunnen hanteren.

Wat doe je dan eigenlijk?

Zo efficiënt mogelijk zoveel mogelijk patat produceren. Als directeur ben je verantwoordelijk voor de productie van drie fabrieken: één in Nederland (Oudenhoorn) en twee in België (Sint Truiden en Lommel). Op deze drie locaties wordt jaarlijks zo’n 800.000 ton aardappelen verwerkt tot patat.

Maar het is niet de bedoeling dat je alleen de economy of scale toepast. “Je moet juist tegen je natuur in rekening houden met de markt”, zegt directeur Michel van Buren van recruitment- en interimbureau BLMC. Want klanten willen geen grote voorraad patat meer, ze willen op het juiste moment, de juiste soort en hoeveelheid. Daarvoor moet je continue kunnen reageren op de markt, want soms is het voordeliger veel te produceren voor een lage prijs, en soms om minder te produceren en de frietprijs iets hoger te zetten.

Onlangs heeft Farm Frites besloten zich verder te focussen op de ‘Out of Home’-markt, daar waar mensen buiten de deur eten. Daarbij zet het bedrijf hoog in. “Denk aan McDonald’s en KFC”, zegt Van Buren.

Wat verdient dat?

Rond de 150.000 euro bruto per jaar. En daar komt een bonus van 20 procent bij. Maar “dan werk je wel 60 uur per week”, aldus Van Buren. Ook een auto van de zaak is onderdeel van de deal. Je spendeert namelijk de helft van de tijd in België.

Waarom zoeken ze iemand?

De vorige directeur heeft een baan gekregen bij de fabrieken in Zuid-Amerika.

Wat voor collega moet je zijn?

Een leider. En dat is niet hetzelfde als een manager, zegt Van Buren.

“Een leider zegt: ‘Daar gaan we heen.’ Een manager zegt: ‘Zo gaan we dat doen.’”

Dat laatste mag je overlaten aan de drie fabrieksmanagers.

Jij moet zijn zoals voetbaltrainer Louis van Gaal, zegt Van Buren.

“Zoals hij zijn keeper wisselde tegen Costa Rica, puur voor het resultaat, zo moet jij ook een visie hebben waarvoor je alles overhebt.”

Verder moet je dus kennis inbrengen. Niet van krulfriet en aardappelkroketten, maar wel van productieprocessen en de markt van voedselketens. “Zo moet je respect afdwingen”, zegt Van Buren.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

De nieuwe koers van Farm Frites, daaraan mag jij richting geven. “Het plan is er, nu moet het worden omgezet naar de productie”, zegt Van Buren.

Het bedrijf was één van de eerste slachtoffers van de Europese handelssancties tegen Rusland naar aanleiding van de ramp van MH17. Omdat Europa geen geld meer verstrekt voor projecten in Rusland, gaan de plannen voor een nieuwe frietfabriek in Sint Petersburg voorlopig niet door.

Dat is een tegenslag, want de friet uit die fabriek was bestemd over geserveerd te worden in de Russische McDonald’s-filialen. Maar het zal het bedrijf niet stoppen, aldus Van Buren.

“Het is een nuchter bedrijf. Er wordt gewoon hard doorgewerkt.”

    • Sam de Voogt