Chocopasta

Fans van Nutella krijgen last van tekort aan hazelnoten

Foto iStock

Slecht nieuws voor Nutellaverslaafden: hazelnoten zijn ruim de helft duurder geworden ten opzichte van begin dit jaar. De kiloprijs ligt nu op 19 Turkse lira (6,60 euro), het hoogste niveau sinds tien jaar.

Dat heeft ongetwijfeld gevolgen voor Nutellafabrikant Ferrero.  Het smeersel kan fors duurder worden. En dat terwijl de hoge cacaoprijs, ook al slecht nieuws was voor de bekende chocolatier, die tevens achter Kinder Bueno en Ferrero Rocher zit.

De prijs van hazelnoten neemt zo’n sterke vlucht vanwege een strenge vorst in april in Turkije. Daar komt meer dan 70 procent van de hazelnoten vandaan. Dit jaar zal waarschijnlijk maar 520.000 ton hazelnoten worden geoogst, 280.000 ton minder dan verwacht.

Poor man’s chocolate

Naar verluidt werd Nutella vijftig jaar geleden bedacht door de Italiaanse banketbakker Pietro Ferrero om ook arme mensen te laten smullen van de smaak van chocolade. De hazelnootpasta is nu goed voor een vijfde van Ferrero’s jaaromzet van 8,1 miljard euro. Ferrero koopt wereldwijd 1 op de 4 hazelnoten op. Het ingrediënt is voor de meeste producten niet of nauwelijks te vervangen.

Vandaar ook dat Ferrero niet heeft stilgezeten sinds de prijzen begonnen te stijgen. Vorige maand kondigde de chocolatier aan dat het Oltan overneemt, de grootste hazelnootproducent van Turkije. Oltan heeft vijf hazelnootplantages en een jaaromzet van meer dan 500 miljoen dollar (373 miljoen euro).

Volgens Nutella gaan er in een pot van 400 gram 52 hazelnoten. Maar het belangrijkste ingrediënt van de pasta is suiker: 57 procent. (Ter ontmoediging: als je een flinke eetlepel van het spul eet, krijg je 100 kilocalorieën binnen - om die te verbranden moet je ongeveer een half uur wandelen.)

Het hoge suiker- en vetgehalte van het goedje houdt Nutellafans niet tegen. Per jaar wordt er 365 miljoen kilogram van verkocht. Elke 2,5 seconden koopt er ergens ter wereld iemand een potje van de hazelnootpasta - dat kan in ongeveer 190 landen.