Extra personeel op universiteiten komt vooral uit buitenland

Hoorcollegezaal in het Bernoulliborg gebouw van de Rijks Universiteit Groningen. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Nederlandse universiteiten halen vrijwel al hun extra personeel uit het buitenland, met name uit Duitsland en China. Eenderde van het academische personeel heeft nu een niet-Nederlands paspoort, blijkt volgens de Volkskrant uit cijfers van de vereniging van universiteiten VSNU.

De cijfers die de krant in handen heeft beslaan de periode van 2007 tot eind 2013. Vrijwel de volledige groei in universitair personeel in dat tijdvak, ongeveer drieduizend banen, komt uit het buitenland. Het aantal Nederlandse medewerkers bleef met zo’n twintigduizend vrijwel gelijk.

Vooral technische wetenschappen trekken buitenlanders

Met name in de technische vakken en in de economische wetenschappen is de inbreng van buitenlandse academici groot. Vrijwel de helft van de onderzoekers daar is niet-Nederlands. Vakken als rechten, psychologie en sociologie zijn daarentegen nog zeer Nederlands.

Met name de promovendi komen steeds vaker uit het buitenland; momenteel is dat bijna de helft. Van de hoofddocenten en hoogleraren is het aantal verhoudingsgewijs lager: vijftien tot twintig procent heeft een buitenlands paspoort. Hun aandeel neemt sinds 2007 het minst snel toe.

    • Annemarie Coevert