Shell past portefeuille VS aan

Oliemaatschappij Shell doet belangen in twee grote Amerikaanse schalieformaties van de hand. De boorrechten in het Haynesville-formatie in Louisiana worden voor 1,2 miljard dollar (900 miljoen euro) verkocht aan een joint-venture onder leiding van investeringsmaatschappij Blackstone. Het belang van Shell in een veld in Wyoming gaat voor 925 miljoen naar Ultra Petroleum. Als onderdeel van die laatste deal verwerft Shell boorrechten in Pennsylvania en Ohio. De Marcellus schalieformatie in Pennsylvania levert op dit moment veel gas. Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie zal de formatie in september bijna een kwart van de Amerikaanse gasproductie produceren. Ook de Utica-formatie in Ohio geldt als zeer productief. Shell richt zich op dit moment vooral op geologische formaties die ook op langere termijn een zekere productie garanderen. Met de verkoop van minder rendabele bedrijfsonderdelen wil Shell dit jaar in totaal 15 miljard dollar ophalen (NRC)