Smeer die Nutella maar zo dun mogelijk....

None

Slecht nieuws voor Nutellaverslaafden: hazelnoten zijn ruim de helft duurder geworden ten opzichte van begin dit jaar. De kiloprijs ligt nu op 19 Turkse lira (6,60 euro), het hoogste niveau sinds tien jaar.

Dat heeft ongetwijfeld gevolgen voor Nutellafabrikant Ferrero. Het smeersel kan fors duurder worden. En dat terwijl de hoge cacaoprijs ook al slecht nieuws was voor de bekende chocolatier, die tevens achter Kinder Bueno en Ferrero Rocher zit.

De hoge hazelnotenprijs komt door een strenge vorst in april in Turkije. Daar komt meer dan 70 procent van de hazelnoten vandaan. Dit jaar zal waarschijnlijk maar 520.000 ton worden geoogst, 280.000 ton minder dan verwacht.

Nutella werd vijftig jaar geleden bedacht door de Italiaanse banketbakker Pietro Ferrero. Door dure cacao te mengen met goedkopere hazelnoten konden ook arme mensen genieten van de smaak van chocolade. De hazelnootpasta is nu goed voor een vijfde van Ferrero’s jaaromzet van 8,1 miljard euro. Per jaar wordt er 365 miljoen kilogram van verkocht. Elke 2,5 seconden koopt er ergens ter wereld iemand een potje van de hazelnootpasta – dat kan in ongeveer 190 landen. Het bedrijf koopt wereldwijd 1 op de 4 hazelnoten op en een vervangingsproduct bestaat eigenlijk niet.

Vandaar ook dat Ferrero niet heeft stilgezeten sinds de prijzen begonnen te stijgen. Vorige maand kondigde de chocolatier aan dat het Oltan overneemt, de grootste hazelnootproducent van Turkije. Oltan heeft vijf hazelnootplantages en een jaaromzet van meer dan 500 miljoen dollar (373 miljoen euro).

Volgens Nutella gaan er in een pot van 400 gram 52 hazelnoten. Maar het belangrijkste ingrediënt van de pasta is suiker: 57 procent.

    • Anna Vossers