Doodgeschoten ‘Big Mike’ was bijna student en een ‘sweet giant’

De vader van Michael Brown houdt een foto omhoog waarop zijn zoon staat (midden) Zelf staat hij rechts, links zijn jongste dochter.
De vader van Michael Brown houdt een foto omhoog waarop zijn zoon staat (midden) Zelf staat hij rechts, links zijn jongste dochter. Foto AP / Jeff Roberson

De dood van de 18-jarige Michael Brown leidde tot hevige rellen de afgelopen dagen in Ferguson, een voornamelijk zwarte buitenwijk in St. Louis. De discussie over of de agent hem uit racistische motieven doodschoot, is losgebarsten. Wie was deze jongen eigenlijk?

Afgelopen maandag zou Michael Brown zijn eerste collegedag hebben, maar in plaats daarvan moesten zijn ouders zijn begrafenis gaan regelen. Hun 18-jarige zoon was namelijk de dag ervoor doodgeschoten door een agent. Hun lieve, ‘sweet giant’ was er niet meer. Want een lieve jongen, dat was Brown volgens zijn familie en vrienden in de allereerste plaats. Hij wilde nooit vechten, zei zijn neef Eric Davis. Binnen het gezin werd hij de ‘lieve reus’ genoemd, zei zijn vader in een interview in de Daily Mail:

“Hij was grappig, hij maakte je aan het lachen. Hij bracht mensen tot elkaar. Hij was een leider, die wist wat hij wilde van het leven. Hij was een goeie jongen.”

Ouders willen niet dat Browns dood politiek wordt uitgebuit

Wat er precies gebeurd is, is nog steeds onduidelijk. Volgens een eerste lezing van de politie zou de agent met Brown in een handgemeen verzeild geraakt zijn. Omdat Brown het wapen probeerde af te pakken zou de agent vervolgens geschoten hebben.

Ooggetuigen betwisten dat. Volgens zijn vriend Dorian Johnson liep Brown gewoon op straat, op de weg om precies te zijn. De agent zou hem gesommeerd hebben op de stoep te gaan lopen. Toen hij dat niet deed, versperde de agent hem de weg, gooide het portier open en greep hij hem bij zijn nek. De agent dreigde met schieten. Brown rende weg, Johnson zelf dook achter een auto. Toen Brown werd geraakt, viel hij en hief hij zijn handen in de lucht, maar de agent bleef schieten, zei Johnson tegen MSNBC:

“Hij zei ‘ik heb geen wapen, stop met schieten!’”

De FBI en het ministerie van Justitie hebben elk aangekondigd een onderzoek te gaan doen naar het gebeuren, maar buurtbewoners hebben allang hun conclusie getrokken. De agent, wiens naam mogelijk vandaag bekend wordt gemaakt, zou gehandeld hebben uit racistische motieven. De vergelijking met Trayvon Martin, die in 2012 werd doodgeschoten door een buurtwacht, was snel gemaakt. De afgelopen dagen braken er dan ook rellen uit, tot verdriet van de ouders van Brown.

Dominee Al Sharpton riep namens hen buurtbewoners op om de dood van Brown niet te misbruiken als ’cause’.

“Zij willen alleen gerechtigheid en een eerlijk onderzoek naar de dood van hun zoon. Dit is geen politieke zaak, dit is hun kind. Dit is geen vehikel om politiek mee te bedrijven. Om gewelddadig te worden in Browns naam is verraad aan het lieve kind dat hij was.”

Brown wilde iets van zijn leven maken

Brown, die 1 augustus net met veel moeite zijn middelbareschooldiploma haalde, zou naar Vatterott College gaan, een technische beroepsopleiding. Daar wilde hij leren om ingenieur te worden, die gespecialiseerd zou zijn in airconditioning. Volgens vrienden had hij er echt zin in, zei Gerard Fuller, een vriend van hem, tegen de St. Louis Post-Dispatch.

“Iedereen wil een footballspeler worden, maar Brown wilde zijn eigen onderneming later hebben.”

Hershel Johnson, een andere vriend:

“Bij het halen van zijn examen was hij zo opgelucht. Hij zei dat hij niet op de straat zou eindigen, zoals andere mensen. Hij zou een opleiding gaan doen en een goed leven creëren voor zichzelf.”

Uit de middelbare school die Brown bezocht, valt af te leiden dat zijn ouders het niet breed hadden. De school lag in het armste gedeelte van de stad, schrijft Daily Kos. En voor de afstudeerfoto, die al in mei werd gemaakt en waarvoor Brown dus ook al moest poseren, ging de enige afstudeertoga die er was om beurten rond.

Schermafbeelding Facebookpagina ter nagedachtenis aan Michael Brown.

Brown was voor zover bekend een normale jongen, die hield van Kanye West, zelf net begonnen was met rappen, en van films als ‘House Party’ en ‘ Scary Movie II’. Volgens zijn oudoom, pastoor Charles Ewing, had de jongen zich nog recent bekeerd tot het christendom. Overigens zou hij ook in een droom zijn dood hebben voorzien, zo beweert zijn oud-oom tegen de St. Louis Post-Dispatch. Hij had een lichaam onder een laken zien liggen op straat:

“Hij wist niet wiens lichaam dat was. Maar hij zei dat op een dag de hele wereld zijn naam zou kennen.”

Opmerkelijk genoeg schreef Brown vorige week nog op zijn Facebook aan een vriend:

Als ik de aarde vandaag verlaat, dan weet jij tenminste dat ik meer om anderen geef dan om mezelf.

    • Anouk Eigenraam