Dit brengen andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Meer buitenlandse werknemers Nederlandse universiteiten

Nederlandse universiteiten nemen steeds meer buitenlands personeel aan, schrijft de Volkskrant vandaag. Gemiddeld komt eenderde van het wetenschappelijke personeel uit het buitenland. En sinds 2007 komt de volledige groei van het wetenschappelijk personeel op Nederlandse universiteiten voor rekening van in het buitenland aangetrokken onderzoekers en docenten.

Van alle promovendi komt al de helft uit het buitenland, onder de post-docs is dat een derde, het aandeel buitenlandse hoofddocenten en hoogleraren ligt op zo’n 20 procent van het totaal.

De extra onderzoekers komen met name uit Duitsland, schrijft de Volkskrant. Maar ook Chinezen (650 in totaal) zijn goed vertegenwoordigd onder de buitenlandse werknemers op Nederlandse universiteiten.

Volgens universiteitenclub VSNU profiteren Nederlandse studenten en heeft onderzoek van internationale topkwaliteit maatschappelijke impact.

Dirk Scheringa benadert investeerders

Dirk Scheringa – natuurlijk bekend van DSB – wil niet alleen met zijn nieuwe bedrijf CS Factoring naar de beurs, hij probeert op dit moment bij investeerders ook in totaal 2,4 miljoen euro op te halen met een obligatie-uitgifte, meldt Quote.

Quote heeft een e-mail van het factureringsbedrijf van Scheringa in handen, waarin staat dat het bedrijf extra werkkapitaal nodig heeft en daarom obligaties gaat uitgeven. In totaal gaat het om 480 obligaties ter waarde van 5.000 euro, met een looptijd van vijf jaar. Het rentepercentage is aanlokkelijk: 7%.

Quote waarschuwt nog wel even: voor een investeringsronde die lager is dan 2,5 miljoen euro hoeft geen prospectus te worden geschreven. En die is er dan ook niet.

Meer mogelijkheden bijna failliete bedrijven

Vakblad Cobouw schrijft over de herziening van de faillissementswet. Minister Ivo Opstelten wil dat crediteuren van een bijna failliet bedrijf voortaan gedwongen kunnen worden mee te werken aan een betalingsregeling, als een meerderheid van de crediteuren akkoord is met een dergelijke regeling.

Een noodlijdend bedrijf kan soms van een faillissement worden gered met een betalingsregeling, waarbij bijvoorbeeld niet de volledige schuld afbetaald hoeft te worden, of op een later moment. Maar schuldeisers hoeven daar nu niet mee te werken. Daardoor kan een enkele schuldeiser ervoor zorgen dat het bedrijf toch failliet wordt verklaard, hoewel andere crediteuren wel meer heil zagen in een betalingsregeling en het bedrijf dus van de ondergang had kunnen worden gered.

Met de wijziging van de faillissementswet wil minister Opstelten ook verstrekkers van een noodkrediet meer zekerheden geven.

    • Dolf de Groot