Cultuur

Geen geld voor Prada in de Schilderswijk

Foto HH

Net als vorige zomer is de Haagse Schilderswijk weer landelijk nieuws. Toen zou het een’shariadriehoek’ zijn waar orthodoxe moslims de dienst uitmaken. Nu is de wijk het middelpunt van een territoriumstrijd: jongeren die zwaaien met jihadvlaggen, en tegendemonstranten die roepen: “Geen jihad in onze straat”. Gisteren overleefde burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) een motie van wantrouwen, ingediend omdat hij volgens de lokale PVV te slap reageerde.

Dit is de Schilderswijk in cijfers:

Navigeer met de pijltjetoetsen om naar de volgende grafiek te gaan. Klik hier voor een full-screen weergave

Op al deze onderwerpen scoort de Schilderswijk ondergemiddeld. Dat is niet nieuw. Vooral in de jaren vijftig en zestig kwam de wijk bekend te staan als een autochtone volksbuurt, waar bewoners een teruggetrokken subcultuur vormden. Nu wonen in de wijk 35.000 Hagenaars van 110 verschillende nationaliteiten. Maar, schreef de Leidse historicus Diederick Klein Kranenburg vorig jaar, de parallellen met de jaren zestig zijn groot. “Voor de huidige bewoners kan deze positie onderaan de sociale ladder van de stad reden zijn zich terug te trekken in hun eigen sociale en culturele wereld. Net als de bewoners in de jaren vijftig en zestig.”