De economie groeit, dus is het babytijd

Er rimpelt een geboortegolfje sinds februari. Einde van de recessie of juist niet?

None

Voor het eerst sinds de economische crisis begon, stijgt het aantal geboorten weer iets. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren heeft gepubliceerd.

Sinds afgelopen februari was het aantal kinderen dat ter wereld kwam elke maand hoger dan dezelfde maand het jaar ervoor. Van 2010 tot januari 2014 was dat steeds andersom. Eind februari vorig jaar lag het aantal geboorten op een dieptepunt: sinds 1995 waren er niet zo weinig kinderen geboren in één maand – waarbij moet worden aangetekend dat februari de kortste maand van het jaar is.

Er is een duidelijk verband tussen tal van demografische beslissingen die mensen nemen en de economische conjunctuur op dat moment. Mensen stellen een huwelijk vaak uit als het financieel slecht gaat. Dat geldt ook voor het krijgen van kinderen – baby’s zijn nou eenmaal duur.

Maar, uitstel van zwangerschap betekent meestal geen afstel. Een vrouw die nog jong is, kan dat makkelijker doen dan een vrouw die de 30 ruim gepasseerd is. Aan de andere kant kan een relatie tijdens de periode van uitstel ook zijn beëindigd. Meestal duurt het dan even voor een vrouw met een ander kinderen krijgt. En hoe langer gewacht wordt, hoe moeilijker het wordt om zwanger te raken.

Zo bezien zou het geboortegolfje van de laatste maanden ook het gevolg van de afgelopen recessie kunnen zijn, en niet van de recente economische opleving. Dan zouden vrouwen die kort geleden moeder zijn geworden, hun zwangerschap zo lang hebben uitgesteld, dat het moment van nu of nooit nabij was. Als dat zo is, moeten de moeders van nu gemiddeld iets ouder zijn dan de moeders van vorige jaren. Maar cijfers om dat te onderbouwen, komen pas volgend jaar.

    • Arlen Poort