Bo&Caro

Dames, géén jersey-jurkjes aan naar kantoor!

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Workshop zakelijk kleden voor vrouwen

Wie: Selma Duinkerken, oprichtster van Tubino, fiscalist Kadrye Özkan, techneut Wendy Reijnhoudt, facilitair manager Marjolein Hogendam en nog vijf vrouwen die zich zakelijk doch vrouwelijk willen kleden

Ook al is het hartje zomer, van kledingontwerpster en adviseuse Selma Duinkerken mogen we niet naar kantoor in een strandoutfit. Slippers en T-shirts met prints, dat kan gewoon niet.

“En dames”, verzucht Duinkerken, “zullen we met z’n allen ophouden met het dragen van die jersey-jurkjes tijdens werk?”

De deelneemsters aan de workshop ‘zakelijk kleden voor vrouwen’, lachen besmuikt. Ze hebben allemaal zo’n katoenen stretchjurk in de kast hangen. “Ze zitten zo lekker”, mompelt iemand. Maar een goede kokerrok óók, volgens Duinkerken. Vandaag draagt ze haar favoriet: een strakke, leren met een doorlopende rits aan de achterkant. Zelf ontworpen voor haar modelabel Tubino. De kokerrokken vinden gretig aftrek – “laatst kocht Leontine Borsato er een”, vertelt Duinkerken trots.

Van hoofddoek naar sexy rok

Niet gek voor de dochter van een Turkse imam die op haar zevende naar Nederland kwam. Ze was een voorbeeldig moslimmeisje: hoofddoek, bidden, halal eten. Studeren? Geen sprake van. Na veel zeuren mocht ze uiteindelijk wel naar de mode-vakschool. “Want daar leerde je naaien.” Ze trouwde jong en kreeg een zoon.

“En toen realiseerde ik me dat ik altijd gedaan had wat anderen van me verwachten, nooit dacht ik na over wat ik graag wilde”.

Duinkerken scheidde van haar man en ging werken. Ze wist uiteindelijk een goede baan bij ING-bank te bemachtigen. En binnen dat corporate wereldje viel haar een overeenkomst met de islamitische wereld op.

“Westerse vrouwen bedekken zich óók!” Niet met hoofddoeken, maar wel met slecht zittende, goedkope kleding. En dus besloot Duinkerken niet alleen kleding te ontwerpen maar ook workshops over zakelijk kleden te gaan geven.

En fietsen dan?

Kadrye Özkan, fiscalist, wil zich graag vrouwelijk maar toch stoer kleden. Duinkerken houdt haar een bundel gekleurde sjaaltjes voor. “Welke kleuren spreken je aan?” Özkan twijfelt. “Ga op je intuïtie af, dan kies je nooit verkeerd”, moedigt Duinkerken aan. Een greep in de grijstinten. “Hm.” Duinkerken schudt van nee.

“Ik merk dat je intuïtief toch niet zo heel sterk bent. Je kan beter felle kleuren dragen.”

Wendy Reijnhoudt werkt als techneut bij een ingenieurs bedrijf. Echt een mannenwereld. Ze trekt meestal maar gewoon een spijkerbroek aan. “Ik wil graag krachtig overkomen maar ik voel me al snel te meisjesachtig als ik een jurk aan doe.” Volgens Duinkerken zit dat idee vooral tussen de oren.

“Als je denkt dat je geen kracht uitstraalt doe je dat ook niet.”

Al gaat Duinkerken zelf ook niet vrijuit. Ze draagt altijd hakken tijdens een zakelijke afspraak om meer indruk te maken. Vandaag wiebelt ze op vijftien centimeter knalblauwe pumps rond. “Anders voel ik me zo klein.”

Marjolein Hogendam, facilitair manager, heeft een groene kokerrok aan gedaan. Er worden verrukte gilletjes geslaakt. “Je ziet er zo veel slanker uit!”

Maar dan, met Hollandse nuchterheid, de belangrijkste vraag van de avond: “Zo’n rok he, hoe fiets je daar nou mee?”

Duinkerken lacht. “Niet. Gewoon heel sexy een taxi bellen.”