‘Boko Haram ontvoert tientallen jongens en mannen’

Een passage uit De Hadith op een schoolbord op een Nigeriaanse school. De school wil de kinderen tolerant gedachtegoed meebrengen, dat haaks staat op de gewelddadige ideologie van Boko Haram.

Tientallen jongens en mannen zijn ontvoerd door vermoedelijke strijders van Boko Haram, in een plaatsje in het noordoosten van Nigeria. De strijders zouden hen op trucks hebben geladen en zijn weggereden.

Dat meldt persbureau Reuters. Een ooggetuige zegt:

“Ze lieten geen mannen of jongens over. Alleen jonge kinderen, vrouwen en meisjes. Ze riepen ‘Allah Akbar’ en schoten sporadisch. Overal was verwarring. Ze laadden onze mannen en jongens in hun voertuigen, dreigden op ongehoorzame mannen te schieten. Iedereen was bang.”

De aanval vond plaats in Doron Baga, een zanderig vissersdorpje bij de oevers van het Tsjaadmeer. Volgens getuigen hebben de strijders huizen verbrand. Er worden minstens 97 mensen vermist. Zes oudere mannen zouden zijn vermoord.

Vier maanden geleden ontvoerde Boko Haram nog meer dan tweehonderd schoolmeisjes. Zij zitten nog altijd vast. De islamitische terreurorganisatie Boko Haram wordt gezien als de grootste bedreiging voor de veiligheid van Nigeria. In het afgelopen jaar is het aantal bloedige aanvallen en ontvoeringen door de groepering enorm gestegen. Ontvoerde jongens moeten vaak vechten, ontvoerde meisjes worden als seksslaaf gebruikt. De Nigeriaanse regering heeft nog niet gereageerd op deze recente aanval.

    • Mirjam Remie