Big brother is watching him

foto Akhtar Soomro / Reuters

Het lijkt net een witte vredesduif, boven het hoofd van oppositieleider Imran Kahn. Maar de voorzitter van de op twee na grootste partij in het Pakistaanse parlement, Pakistan Tehreek-e-Insaf, wordt gefilmd tijdens een toespraak door drones.

De voormalige cricketspeler is op weg vanuit Lahore naar hoofdstad Islamabad, 300 kilometer verderop. Hij gaat een groep van duizenden betogers voor. Een tweede mars, vergelijkbaar in omvang, vertrok gisteren onder leiding van Tahrir-ul-Qadri, een geestelijke. De groep legt dezelfde route van ruim driehonderd kilometer af naar Islamabad. De betogers willen daar het ontslag eisen van premier Nawaz Sharif, vanwege verkiezingsfraude.

Dat is opvallend want Sharifs aantreden een jaar geleden, markeerde juist de eerste democratische machtsoverdracht in een land dat een lange historie van militaire staatsgrepen heeft.

De twee stoeten vertrokken apart, maar zullen naar verwachting op weg naar Islamabad in elkaar opgaan. In de hoofdstad en langs de route vanuit Lahore zijn duizenden politieagenten op de been.