Belastingvrij schenken kost honderden miljoenen

Verlenging van gunstige regeling lijkt niet waarschijnlijk.

Door de grote populariteit van de vrijstelling voor schenkbelasting ten behoeve van de aankoop of het onderhoud van een eigen huis, dreigt het kabinet een financiële tegenvaller te krijgen van enkele honderden miljoenen euro’s.

Het kabinet had voor deze tijdelijke crisismaatregel gerekend op 20.000 mensen die een dergelijke schenking zouden ontvangen. Dat, zo begrootte het ministerie van Financiën eind vorig jaar in het Belastingplan voor 2014, zou tot een belastingderving van 100 miljoen euro leiden. In de periode oktober 2013 tot en met juni van dit jaar hebben echter al 50.000 mensen van de fiscale vrijstelling gebruikgemaakt. Dat kan dus leiden tot een eenmalige belastingtegenvaller van 250 miljoen euro.

De regeling geldt tot eind dit jaar. Volgens SP-Kamerlid Farshad Bashir, die eerder deze week een serie Kamervragen aan staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) en minister Blok (Wonen, VVD) stuurde, zal de inkomstenderving voor de Belastingdienst daardoor nog veel groter worden: tot ruim een half miljard euro. Bashir: „Meestal loopt het aantal deelnemers bij dit soort regelingen aan het eind immers exponentieel op.” Dat was ook het geval bij fiscaal vriendelijke regelingen met betrekking tot hypotheekregels en de aanschaf van zuinige auto’s.

Het ministerie van Financiën bevestigt de populariteit van de regeling en het aantal schenkingen tot nu toe, maar wil niet ingaan op de budgettaire effecten ervan. Die „kunnen pas goed onderzocht worden wanneer de aangiftes zijn verwerkt in de systemen van de Belastingdienst”. Dat zal waarschijnlijk in de loop van 2015 het geval zijn.

Makelaarsvereniging NVM en Netwerk Notarissen pleiten voor verlenging van de fiscaal vrije schenkingsregeling in 2015, omdat het in hun ogen duidelijk bijdraagt aan het herstel op de huizenmarkt.

Volgende week begint het kabinet aan onderhandelingen met de coalitiepartijen en de ‘constructieve’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de Rijksbegroting van volgend jaar. Kamerlid Henk Nijboer van regeringspartij PvdA is vooralsnog geen voorstander van verlenging van de regeling. „Het was bedoeld als crisismaatregel en zou dus per definitie tijdelijk moeten zijn, zeker als de huizenmarkt nu weer blijkt aan te trekken.”

Ook Nijboer ziet de budgettaire nadelen bij het succes van de regeling. „De belastingderving loopt behoorlijk op, ja. Dat is geen reden om er nu per direct mee te stoppen, maar je moet je afvragen of we voor volgend jaar wéér zo’n derving willen.”

    • Anne Dohmen
    • Philip de Witt Wijnen