Apple verbant schadelijke chemicaliën uit fabrieken

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Na een campagne heeft Apple besloten twee gevaarlijke chemicaliën uit zijn Chinese fabrieken te verbannen, schrijft de BBC.

De chemicaliën, benzeen en n-hexaan, kunnen kanker, zenuwaandoeningen en onvruchtbaarheid veroorzaken. Apple stond onder druk van de actiegroepen China Labor Watch en Green America, die de afgelopen weken het gebruik van de schadelijke stoffen bekend hadden gemaakt.

In reactie op de campagne heeft het bedrijf het gebruik van de chemicaliën in 22 fabrieken verboden. De fabrieken voor iPhones en iPads staan voornamelijk in China en er werken zo’n 500.000 mensen.

De actiegroepen waarschuwen overigens dat er bij de honderden toeleveranciers van Apple nog heel veel mis kan zijn.

Warren Buffet gaat Aziaten verzekeren

De Amerikaanse multimiljardair en beleggingsgoeroe Warren Buffet heeft zich stilletjes op de Aziatische verzekeringsmarkt gestort, meldt The Wall Street Journal.

Buffet’s investeringsvehikel Berkshire Hathaway heeft veel leidinggevenden weggekocht bij andere verzekeraars, en bereidt volgens de Amerikaanse zakenkrant een grote ‘push’ voor.

Ook een andere grote Amerikaanse investeerder ziet potentie in de verzekeringsmarkt in Azië. Maurice Greenberg, de voormalig bestuursvoorzitter van de Amerikaanse verzekeraar AIG, heeft met zijn bedrijf Starr vorige maand een Chinese verzekeraar overgenomen.

Volgens een analist van Moody’s is de eenvoudige verklaring voor de interesse van de twee tyconen dat “de Aziatische verzekeringsmarkt erg veel groeipotentie heeft”.

Parijs-syndroom in opmars onder Chinese toeristen

Persbureau Bloomberg schrijft over de opmars van het Parijs-syndroom onder Chinese toeristen. De honderdduizenden Chinese toeristen die jaarlijks de hoofdstad van Frankrijk bezoeken, ondervinden ter plaatse dat de stad toch niet zo romantisch is als in de films.

Parijs is vuil, soms gevaarlijk, en een ijsje kopen met een biljet van 500 euro gaat meestal niet. De grote onthulling van Bloomberg is dat de obers bovendien geen Engels spreken. Of dat weigeren te doen.

    • Dolf de Groot