Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Ambtenaar definitief functie kwijt na IS-tweet

De ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie die geschorst werd om een controversiële tweet over de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) keert niet terug in haar functie. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad, zo meldt persdienst Novum.

Yasmina Haifi was projectleider bij het Nationaal Cyber Security Centrum, dat onder de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid valt.

“Zij komt niet meer terug in deze functie. Nooit. Zij is niet de goede mevrouw op de goede plaats.”

Mogelijk ontslag

Ambtenaar en PvdA-lid Haifi schreef eerder deze week dat IS is opgezet door zionisten om de islam zwart te maken. “ISIS heeft niets met Islam te maken. Is vooropgezet plan van zionisten om islam zwart te maken.” Ze trok de tweet woensdagochtend in, maar werd desondanks later op de dag geschorst door het ministerie.

Opstelten sluit niet uit dat Haifi, die al jaren als personeelsfunctionaris bij de rijksoverheid werkt, wordt ontslagen. De leiding van het ministerie heeft inmiddels een gesprek gehad met de ambtenaar en beraadt zich op verdere maatregelen.

“Ik moet afwachten wat die zijn. Het kan reden voor ontslag zijn, dat sluit ik niet uit.”

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) sprak eerder al zijn schande uit over de uitspraak. “Mijn maag keerde om toen ik het hoorde.”

Ambtenaren vallen onder ministeriële verantwoordelijkheid

Vier jaar geleden stelde de rijksoverheid een ‘social media code’ op voor ambtenaren, schreven Mark Kranenburg en Frederiek Weeda gisteren in NRC Handelsblad (€):

“Het is goed, staat er, dat ambtenaren in contact komen met ‘doelgroepen’ via Twitter en Facebook. Maar ambtenaren vallen wel onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Ze moeten, zo staat er, dus altijd duidelijk maken dát ze ambtenaar zijn en waar ze werken. Ze mogen best een privémening ventileren, ook op Twitter, maar dan moet er duidelijk bij staan dat dat hun privémening is én dat ze ambtenaar zijn.”