Altijd nieuwe schakers in reservoir China

China heeft onbedreigd de schaakolympiade in Tromsø gewonnen. Nederland was weggezakt, maar behaalde toch nog de twaalfde plaats.

None

China is de grote overwinnaar van de olympiade in Tromsø. Het won de algemene olympiade en werd in de vrouwenolympiade tweede achter Rusland. Het was voor het eerst dat China de olympiade won en het gebeurde met overmacht. De voorsprong op de achtervolgers bedroeg twee matchpunten. Van de 44 partijen die de Chinezen in elf ronden speelden, ging er maar één verloren en in de laatste ronde was het al heel snel duidelijk dat China van Polen ging winnen en daardoor onbereikbaar zou worden.

China had een jong team naar Tromsø gestuurd, met spelers van 21, twintig en zelfs één van vijftien jaar oud. Met de Chinese schakers die thuis zijn gebleven, zou een bijna even sterk team gevormd kunnen worden. Het schijnt dat de strategie van de Chinese schaakbond erop gericht is om topspelers slechts een beperkt aantal jaren te laten schitteren. Daarna wordt er verwacht dat ze als trainer een volgende generatie opleiden.

Doordat er minder vrouwen dan mannen schaken, kon het bastion van het vrouwenschaak al veel eerder met succes bestormd worden door de systematische aanpak van China. Sinds 1991 zijn er maar acht jaren geweest dat de wereldkampioene geen Chinese was en in het verleden heeft China al vier keer de vrouwenolympiade gewonnen.

Deze keer dus niet, maar als je het vrouwenschaak ziet als de kanariepiet die de mijnwerkers van het mannenschaak waarschuwt voor wat er komen gaat, is de uitslag van deze vrouwenolympiade leerzaam: 1. Rusland, 2. China, 3. Oekraïne, 4. Georgië, 5. Armenië, 6. Kazachstan. Het Westen was nergens bij de vrouwen.

In de algemene olympiade nog wel, want daar werd Hongarije tweede. In de laatste ronde speelde het 2-2 tegen Oekraïne. Judit Polgar deed gisteren niet mee in het Hongaarse team, misschien omdat ze zich wilde onttrekken aan de journalisten, die haar alles wilden vragen over een sensationele mededeling die ze woensdag had gedaan in een interview in de Engelse krant The Times: ze trekt zich terug uit het wedstrijdschaak om zich te wijden aan haar gezin en aan de Judit Polgar Chess Foundation, die het schaken door kinderen stimuleert. Haar afscheid is wel vroeg, want ze is nog maar 38 jaar.

India won de bronzen medaille door een een geweldige 3,5-0,5 overwinning in de laatste ronde op Oezbekistan, en Rusland, op papier het sterkste land, eindigde op de vierde plaats.

Nederland was in de twee vorige ronden flink weggezakt, maar won in de laatste ronde met 4-0 van Paraguay, waardoor het als twaalfde eindigde. Anish Giri twitterde: „Met niets om voor te spelen, speelde ons team weer een geweldige match. Hoe wreed!!” Helemaal voor niets was het niet geweest, want door zijn overwinning in de laatste ronde won Giri de bronzen medaille, achter Veselin Topalov en Michael Adams, voor zijn resultaat aan het eerste bord.

Voor de Nederlandse vrouwen geldt ongeveer hetzelfde als voor de mannen. Ze waren teruggevallen, veerden weer op door forse overwinningen in de laatste twee ronden, en kwamen tenslotte op de zestiende plaats, ongeveer wat hun van tevoren voorspeld zou zijn.

Loek van Wely - Matias Latorre, olympiade laatste ronde

1.Pf3 Pf6 2.c4 b6 3.Pc3 Lb7 4.d4 e6 5.a3 Le7 6.d5 0–0 7.g3 d6 8.Lg2 e5 9.0–0 h6 10.b4 Pbd7 11.e4 Ph7 12.Tb1 La6 13.Dd3 Pg5 14.Pd2 g6 15.f4 Ph7 16.Pf3 exf4 17.gxf4 Lf6 18.Pe2 Te8 19.Ped4 De7 20.Te1 Df8 21.Tb2 Dg7 22.Tbe2 Phf8 23.Pc6 Lc3 24.Tf1 f5 25.e5 La1 26.Tfe1 Lb7 27.Ld2 dxe5 28.Pcxe5 Lb2 29.Db3 Lxe5 30.fxe5 g5 31.Lc3 g4 32.e6

Hoe heerlijk moet het zijn om zo’n stelling te spelen. 32...Pf6 33.Pe5 Ph5 34.Dc2 f4 35.Df5 f3 36.Dxh5 fxe2 37.Df7+ Dxf7 38.exf7+ Zwart gaf op.

    • Hans Ree