Zeg niet meer: ‘eet minder zout’, maar liever: ‘eet meer kalium’

Het simpele advies aan iedereen om minder zout te eten is inderdaad te simpel. Dat schrijft de Britse bloeddrukdeskundige Suzanne Oparil in een gisteren verschenen commentaar in The New England Journal of Medicine. Een beter advies is om meer kaliumzout te gebruiken. Oparil: „Dat kan meer gezondheidsvoordeel opleveren.”

Oparil schreef haar commentaar naar aanleiding van drie publicaties over zoutconsumptie, bloeddruk en hartziekten. Het idee is dat veel zout de bloeddruk verhoogt, waardoor op den duur hartziekten ontstaan. Maar daar zijn twijfels gerezen. De vraag is of dat verband wel zo simpel is. Vandaar de nieuwe onderzoeken.

Een van de drie publicaties is een modelberekening. Daaruit komt dat er jaarlijks wereldwijd 1,65 miljoen mensen sterven aan hart- en vaatziekten die ontstaan door te zout eten.

De andere twee publicaties zullen ongetwijfeld tot verbitterde discussies leiden. Ze zijn beide gebaseerd op een groot, wereldwijd onderzoeken naar de zoutconsumptie van meer dan 100.000 mensen in 18 landen op 5 continenten. Er komt uit dat de kans om dood te gaan aan hartziekten het laagst is onder mensen die 7,5 tot 15 gram zout per dag in hun urine uitscheiden. Wat in de urine zit is ook ongeveer wat er wordt gegeten. In Nederland en veel andere landen geldt het advies om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Verreweg de meeste Nederlanders krijgen meer binnen. De voedingsmiddelenindustrie staat onder druk om minder zout in kant-en-klaar-voedsel te stoppen. In het nu gepubliceerde onderzoek begint bij inname onder de 7,5 gram per dag de kans op hartziekten echter al te stijgen.

De onderzoekers van deze studie vallen de oude normen niet aan. Commentator Oparil doet dat ook niet. De nieuwe studie kent tekortkomingen. Eerst meer onderzoek, vindt iedereen. De gunstige werking van kaliumzout rolt ook uit die nieuwe studie. Daar legt Oparil de nadruk op.