Hoogerland is de eerste aanwinst voor Roompot Orange

Stralend zaten de voormalige wielervedetten Erik Breukink, Jean-Paul van Poppel en Michael Boogerd gisteren achter de tafel, voorafgaand aan de derde etappe van de Eneco Tour. Tien maanden geleden spraken ze in een Bredaas café voor het eerst over het opzetten van een nieuwe Nederlandse profploeg. Nu is er met Roompot Vakanties een hoofdsponsor voor twee jaar. En gisteravond presenteerde Boogerd in het programma Knevel en Van den Brink meteen al de eerste aanwinst van de nieuwe ploeg Roompot Orange: Johnny Hoogerland.

Onder grote publieke belangstelling won Tom Dumoulin gisteren in Breda de tijdrit en werd Lars Boom klassementsleider in de Eneco Tour. Crisis in de Nederlandse wielersport? Na het afscheid van Rabobank (2012), Vacansoleil (2013) en alle dopingonthullingen kondigde de Belkin-ploeg – die voor volgend jaar een principeovereenkomst heeft met de sponsoren Lotto en BrandLoyalty – gisteren aan dat kopmannen Wilco Kelderman en Robert Gesink voor twee jaar bijtekenen. En behalve Belkin en Giant is er volgend seizoen Roompot Orange, een procontinentale ploeg, het een na hoogste niveau.

„Een puur Nederlandse ploeg”, afficheerde Michael Zijlaard, initiatiefnemer van het eerste uur en teammanager van de nieuwe formatie. Het beoogde budget is drie miljoen euro, al moeten daarvoor nog extra sponsors worden aangetrokken. „We zitten nu wel boven de twee miljoen, daarmee kunnen we draaien”, zegt Zijlaard, die eerder ploegen rond zijn vrouw Leontien van Moorsel leidde.

De nieuwe ploeg richt zich in eerste instantie op het verder ontwikkelen van Nederlandse talenten, met daarnaast een aantal routiniers. De sportieve leiding is in handen van Breukink (eerder ploegleider bij Rabobank), Van Poppel (ex-Cervélo en Vacansoleil) en Boogerd. Gisteren kreeg de ploeg alvast een wildcard voor de Eneco Tour van volgend jaar. „We willen ons op alle terreinen laten zien”, aldus Breukink.