Wat een attente man is het toch, Oleg Tinkov

De klok heeft middernacht geslagen, geharde luisteraar. Dit is Meniscus & Co, het programma dat sportieve waarheid van onwaarheid scheidt. U treft het weer, vannacht is te gast in onze studio op het platteland niemand minder dan Roman Kreuziger, de overtuigende winnaar van de Amstel Gold Race 2013, die intussen in zwaar weer is beland. Welkom Roman, wat kan ik voor je inschenken?

- Doe mij maar een wodka, dat zwijgt wat makkelijker.

- Dat is toevallig. De eigenaar van jouw ploeg liet vanmiddag een kratje bezorgen met een alleraardigst kaartje erbij: ‘Voor Meniscus & Co. Zomaar. Een ferme groet, Oleg Tinkov’. Weet je wat, ik neem er zelf ook een. Proost. Op een goede afloop?

- Het is zo’n attente man, Oleg.

- Voordat de drank ons naar de kop stijgt, Roman, laten we een en ander samenvatten voor onze luisteraars. Oleg hield je buiten de Tourselectie omdat er in de bloedprofielen van jouw biologisch paspoort wat abnormaliteiten waren ontdekt.

- Dat is ongeveer juist. Meer zeg ik er niet over.

- Hoezo, meer zeg ik er niet over. Je hebt op je persoonlijke site al beklemtoond dat er absoluut geen doping in het spel is.

- Goed, dan zeg ik er dit over: In 2011 en 2012 waren er bepaalde data die volstrekt normaal waren, maar die toch afweken van andere normale waarden. En dan hang je. De door mij aangezochte experts zullen dit rechtbreien.

- Oleg Tinkov zegt: waarom ben ik niet gewaarschuwd door de UCI toen ik Kreuziger contracteerde? Hij bedoelt: ik kocht een kat in de zak. Zal ik je glaasje nog bijvullen?

- Asjeblieft. Het is zo’n warme man, Oleg.

- Hij is furieus op de UCI. Zijn investering loont niet. En ook omdat de wielerbond je voorlopig op non-actief stelt, hoewel dat reglementair nog niet geregeld is. Feitelijk ben je een experiment, Roman. Oleg dreigt ermee de UCI een gerechtelijk oor aan te naaien. Gaat hij jou ook nog een gerechtelijk oor aannaaien?

- Het is echt een warme man, meer kan ik niet over hem zeggen. Misschien dit nog: hij is een warm, maar ongeleid projectiel. En nu ik toch op gang kom: hij is een megalomane draaikont. Hij omhelst de nultolerantie, maar toen hij acht jaar geleden als geldschieter in de wielersport stapte, weigerde hij renners te contracteren niet die niet aan de epo zaten.

- Roman, het is al laat, en de fles is bijna leeg. Ter zake nu. Een loslippige expert van de wielerunie zegt dat je bloedprofielen uit 2011 en 2012 pas begonnen op te vallen nadat je later bepaalde praktijken kennelijk staakte. Goed gedrag wordt niet beloond?

- Wat? Dat zegt hij nu pas? Ik ga hem aanklagen voor het aanzetten tot dopinggebruik.