Veranderingen ‘voorkoken’ in Danone’s babyvoedingfabrieken

ROTTERDAM - Babymelkpoeder in een supermarkt in Rotterdam. Door een enorme vraag vanuit China is in de schappen van de Nederlandse supermarkten soms geen babymelkpoeder meer te vinden. ANP ROBIN UTRECHT
ROTTERDAM - Babymelkpoeder in een supermarkt in Rotterdam. Door een enorme vraag vanuit China is in de schappen van de Nederlandse supermarkten soms geen babymelkpoeder meer te vinden. ANP ROBIN UTRECHT Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Operations Controller Foods
Bedrijf: Danone
Wat opvalt aan de vacature: Danone heeft something special inside.

Wat doe je dan eigenlijk?

Verzamelen, controleren, analyseren en confronteren. Dat is zo’n beetje het werk dat je verricht met de cijfers die je ontvangt van de babyvoedingfabrieken van Danone. De acht fabrieken – verspreid over de hele wereld – produceren onder andere Nutrilon en Aptamil.

Alle financiële cijfers – oplopend tot in de honderden miljoenen - komen bij jou terecht. Vervolgens is het zaak te kijken of de getallen kloppen. “Als er iets mis is, moet je ook op detailniveau kunnen instappen”, zegt recruiter Ton Groot. Maar vooral belangrijk is dat je uit de data conclusies kunt trekken.

Met die conclusies stap je terug naar de fabrieken. “Je moet behoorlijk overtuigend zijn”, zegt Groot. Want ook als er iets fout gaat zeg je dat tegen de controller of het hoofd van de fabriek. Met de bedoeling dat er verbeteringen worden doorgevoerd natuurlijk. En uiteraard met de cijfers in je hand.

Wat verdient dat?

“Ongeveer 70.000 tot 75.000 euro bruto per jaar”, zegt Groot. Ook behoort een bonus tot de mogelijkheden, gebaseerd op zowel jouw eigen presteren als de situatie van het hele bedrijf. Nog tastbaarder is dat je op alle Danone producten – van Danoontjes tot Actimel – korting krijgt.

Waarom zoeken ze iemand?

Het is een nieuwe functie. “Onlangs hebben we verantwoordelijkheden uitgesplitst”, legt Groot uit.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand met “gezonde aversie tegen procedures”, zegt Groot. “Want Danone is niet een bedrijf dat daarmee dichtgetimmerd is.” Liever hebben ze iemand die zelf verantwoordelijkheid neemt en achter zaken aangaat. “Een echte doer”, vult Groot aan.

Omdat je veel met cijfers werkt is het noodzakelijk dat je accuraat en analytisch bent, maar je moet ook handig zijn in communiceren. Want hoewel de definitieve besluiten over procesveranderingen hogerop worden genomen, kan jij zo’n verandering wel alvast “voorkoken bij de fabriek”, zegt Groot.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

De halfjaarcijfers van Danone, vorige maand gepubliceerd, toonden een verlies in omzet van 5,3 procent ten opzichte van vorig jaar. De babyvoedingtak van het bedrijf verloor zelfs 9,2 procent van de omzet. Maar dat is volgens het bedrijf zelf te wijten aan het melkpoederschandaal van Fonterra van vorig jaar.

Volgens Groot groeit het bedrijf juist. “De nieuwe functie is daardoor noodzakelijk”, zegt hij. Melkpoedermerk Nutricia in Nederland is erg populair onder Chinezen, die na melkschandalen in eigen land het vertrouwen in Chinese producten kwijt zijn. Vorig jaar produceerde Nutricia 190.000 pakken Nutrilon per week, terwijl de totale Nederlandse markt slechts 150.000 pakken nodig heeft. Veel wordt verhandeld naar Azië.

Feit blijft dat Danone een van de grootste zuivelbedrijven ter wereld is. Heb jij lekker alle keus mét korting als je babyvoeding, melk of yoghurt nodig hebt.

    • Sam de Voogt