‘Van Aartsen gaat protestmars door Schilderswijk verbieden’

Politieagenten in de Schilderswijk.
Politieagenten in de Schilderswijk. Foto ANP/Olaf Kraak

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) wil een nieuwe protestmars tegen moslimextremisme door de Schilderswijk verbieden. De kans op rellen is te groot, zeggen bronnen in het stadhuis vandaag in het Algemeen Dagblad.

Van Aartsen maakt zijn besluit waarschijnlijk bekend tijdens het spoeddebat met de gemeenteraad, vanavond.

Update 9.32: Een woordvoerder van burgemeester Van Aartsen laat weten dat in tegenstelling tot eerdere berichtgeving er nog geen besluit is genomen over de protestmars, zo meldt persbureau Novum.

Het gaat om een tweede Mars van de Vrijheid die voor 20 september gepland stond. PVV-leider Geert Wilders riep woensdag mensen nog op om deel te nemen aan de betoging. Hij hoopte op tienduizenden deelnemers.

Zondag liep de mars uit de hand toen tegendemonstranten de betoging verstoorden. De ongeregeldheden, de verwachte opkomst en de dreiging van een gewelddadige botsing tussen betogers en jongeren uit de wijk zijn voor Van Aartsen redenen de mars door de Schilderswijk te verbieden, aldus de bronnen. De betogers moeten vermoedelijk uitwijken naar het Malieveld. (Novum)