Upcoming pizza

illustratie jet peters
illustratie jet peters

We sliepen in een appartement in Bedford-Stuyvesant – Bed-Stuy voor intimi – een wijk in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. Een echte immigrantenbuurt, en net ver genoeg uit de richting om niet meer te zijn opgenomen in de reisgidsjes. Met z’n afbrokkelende trottoir, slecht onderhouden schrootjesgevels en op elke hoek een tent waar je gefrituurde kip kan afhalen best een beetje shabby, al gebruiken de New Yorkers zelf waarschijnlijk liever de term upcoming.

Gelukkig wisten Kai en Jedd, die ons een weekje in huis namen, nog wel een geschikte plek om te eten. Om de hoek, goedkoop bier en heerlijke pizza’s, beloofde Kai. En het laatste seizoen van de televisieserie Girls was er deels opgenomen.

En zo stonden we tien minuten later dus in de hal van een schemerig restaurant met robuuste bakstenen muren en industriële metalen meubels. Het zat stampvol en was rumoerig. Jongens met baarden en meisjes met neusringetjes hadden zich op de designstoelen gevlijd en de bediening krioelde door de ruimte met dienbladen vol flesjes pils en versgebakken pizza’s.

De door bitch parkeerde ons aan de brede bar tegenover een gigantische houtoven en liet ons alleen met de menukaart en twee drie-dollar-biertjes. Hier hadden we prachtig uitzicht op het kleine mannetje dat vol passie pizza’s aan het bakken was. De peperoni en tomatensaus vlogen alle kanten op en met een soepele zwaai slingerde hij pizza’s de oven in.

We kozen we voor een goed vlezig exemplaar uit zijn repertoire: een pizza met on-Amerikaanse dunne korst en belegd met kruidige gehaktballen van kalfs- en varkensvlees, ricotta en bechamelsaus. En deze combinatie was zó ontzettend lekker dat we gelijk maar besloten om ook onze laatste avond in de city hier af te sluiten.