Orkestrale versie rockopera Pink Floyd in steengroeve in Winterswijk

Foto Eric Brinkhorst

Normaal wordt er kalksteen gewonnen, maar in de zomervakantie, als de productie stilligt, verandert de steengroeve in Winterswijk in het grootste openluchttheater van Nederland. Deze week wordt er, tegen de achtergrond van miljoenen jaren oude rotswanden, de rockopera The Wall van Roger Waters opgevoerd. Het Steengroeve Theater Winterswijk kreeg van Waters, bekend van de band Pink Floyd, toestemming om met een band, een 55-koppig symfonieorkest en een groot theaterkoor een eigen versie van The Wall te presenteren. De Winterswijkse steengroeve, tevens bekend als broedplaats van een oehoepaar, werd in 1989 voor het eerst gebruikt als locatie voor een grote theaterproductie. Toen werd er Mozarts opera Die Zauberflöte opgevoerd voor 10.000 bezoekers. Sinds 2010 is de groeve vrijwel jaarlijks in gebruik als theater. In 2010 werd gedurende drie avonden Jesus Christ Superstar opgevoerd. De cast bestaat steevast uit (voornamelijk Achterhoekse) amateurs.