Suarez blijft tot eind oktober geschorst, maar mag weer trainen

Luis Suarez blijft tot eind oktober geschorst wegens het bijten van de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini tijdens het afgelopen wk, zo bepaalde het internationale sporttribunaal CAS vanmiddag. De Uruguayaanse voetballer mag wel weer trainen, zo schrijft persbureau Novum.

Twee foto's genomen, van Uruguayaan Luis Suarez en van de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini vlak na de beet van Suarez tijdens het wk.
Twee foto's genomen, van Uruguayaan Luis Suarez en van de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini vlak na de beet van Suarez tijdens het wk. Foto AFP / Yasuyoshi Chiba

Luis Suarez blijft tot eind oktober geschorst wegens het bijten van de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini tijdens het afgelopen WK, zo bepaalde het internationale sporttribunaal CAS vanmiddag. De Uruguayaanse voetballer mag wel weer trainen, zo schrijft persbureau Novum.

Suarez mag pas eind oktober weer voetballen voor zijn nieuwe club Barcelona, zo blijkt na de laatste mogelijkheid tot een hoger beroep die de speler had. Het beroep van Suarez bij de tuchtcommissie van de FIFA na zijn schorsing van vier maanden werd in juli al afgewezen.

Suarez heeft excuses aangeboden

Suarez en de nationale bond vonden de schorsing buiten alle proportie. Ze meenden bovendien dat er onvoldoende bewijs was voor een beet, maar begin juli ging de oud-Ajacied alsnog door het stof. Hij bood zijn excuses aan. Het was al de derde keer tijdens zijn voetbalcarrière dat Suarez een tegenstander beet; hij zette zijn tanden al in de schouder van PSV’er Otman Bakkal en in Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic.

Suarez werd eind juni door de FIFA gestraft na de beet in de wedstrijd Italië - Uruguay. Hij werd voor negen interlands geschorst, en mocht in totaal vier maanden lang niet in een stadion komen. Hij moest daarnaast een boete van 80.000 euro betalen. De FIFA liet tijdens een persconferentie waarop de straf werd uitgesproken weten dat dit de zwaarste straf is die een speler ooit heeft opgelegd gekregen door de Wereldvoetbalbond. Zijn transfer van Liverpool naar Barcelona was wel mogelijk.

Het incident ontging de scheidsrechter, maar de camerabeelden trokken wereldwijd de aandacht. Het is niet de eerste keer dat een voetballer tijdens het WK wordt geschorst op basis van camerabeelden. In 2006 werd de Duitser Torsten Frings voor één duel geschorst nadat hij een klap had uitgedeeld aan de Argentijn Julio Ricardo Cruz.

Lees ook de longread over Luis Suárez: op zoek naar een verklaring voor het gedrag van de gehate doch briljante voetballer.