Russische hulpmissie op weg naar oorlogsgebied

Regering weigert toestemming voor route langs Charkov.

Konvooi naar Oekraïne
Konvooi naar Oekraïne

De militaire spanning rond het Russische konvooi met hulpgoederen voor de Donbass bereikt een climax. De vrachtwagens, die gisteren halt hadden gehouden bij de stad Voronezj in Rusland, zijn vandaag in zuidoostelijke richting verder gereden richting Rostov aan de Don. Het konvooi wordt begeleid door legertrucks van de Russische krijgsmacht.

De trip van bijna 450 kilometer duurt een dag. Ruim 100 kilometer voor Rostov slaat de colonne dan rechtsaf in westelijke richting naar Loegansk. Hier staat de grens tussen Rusland en Oekraïne bij Izvarino nog wel onder controle van Russische grenstroepen en pro-Russische milities. Of alle vrachtwagens uit Voronezj nu op weg zijn naar de grensovergang bij Izvarino is onduidelijk.

Eerder opteerde het konvooi voor een route via de grens tussen Belgorod en Charkov. Daar heeft Oekraïne wel greep op de grens. Het politieke pr-voordeel van deze noordelijke route zou zijn geweest dat het konvooi van circa 260 witte trucks als een soort corso door het merendeels Russisch-sprekende noordoosten van Oekraïne zou zijn gereden.

De Russische organisatoren van de humanitaire missie, die eergisteren bij de start in een voorstad van Moskou door orthodoxe popes met wijwater werd gezegend, hoopten vermoedelijk dat het konvooi dan zou mobiliseren tot aanhankelijkheidsbetuigingen langs de autoweg tussen Charkov en Loegansk in de Donbass.

De regering in Oekraïne gaf gisteren geen toestemming voor deze route. Ze eiste dat Rusland de hulpgoederen zou overladen in andere trucks. De vrachtwagens moesten ook worden begeleid door chauffeurs of bijrijders van het Internationale Rode Kruis. President Porosjenko van Oekraïne heeft over zijn eisen aan het Russische adres vannacht overleg gehad met de Amerikaanse vicepresident Biden. De Russische VN-ambassadeur heeft de VS er van beschuldigd dat Amerika geen woord houdt. De VS zouden druk uitoefenen op Oekraïne om de hulpmissie toe te laten en een ‘bestorming’ van Donetsk en Loegansk door het Oekraïense leger – en dus veel burgerslachtoffers – te voorkomen.

Het Rode Kruis, dat bereid is de hulpmissie naar de Donbass te begeleiden, beaamt dat er problemen zijn bij de douane-inklaring in Oekraïne. De internationale hulporganisatie deed een appèl om de humanitaire missie niet te „politiseren”. Een hoge functionaris van het Rode Kruis gaat nu voor overleg naar Moskou en Kiev.

Intussen wordt de hulpmissie niet alleen gepolitiseerd maar wordt ze ook gemilitariseerd. In het oosten van de stad Loegansk en ook bij Izvarino zijn de gevechten tussen Oekraïense troepen en rebellen opgelaaid. Kiev meldt dat de troepen in de oostelijke buitenwijken van Loegansk staan.