Presidentskandidaat Brazilië komt in campagnetijd om bij vliegtuigcrash

Eduardo Campos
Eduardo Campos Foto AFP

De Braziliaanse presidentskandidaat van de Socialistische Partij Eduardo Campos is omgekomen bij een vliegtuigongeluk. Gisteren stortte zijn vliegtuig neer in een woonwijk in badplaats Santos, ten zuiden van São Paulo. Het slechte weer was mogelijk de oorzaak van de crash, waarbij ook vier andere passagiers en twee piloten omkwamen. Meerdere mensen op de grond raakten gewond.

Het ongeluk gebeurde middenin verkiezingstijd: op 5 oktober kiest Brazilië een nieuwe president. President Dilma Rousseff kondigde direct drie dagen nationale rouw af. „Brazilië verliest een jonge leider met een extreem veelbelovende toekomst”, zei ze. De campagnes zijn tijdelijk opgeschort.

Campos (49) stond derde in de peilingen, achter Rousseff en gouverneur Aécio Neves, maar analisten verwachtten dat zijn populariteit zou toenemen als de campagnes op televisie begonnen. Sinds oktober werkte hij samen met Marina Silva. Campos en Silva waren vroeger partijgenoten van Rousseff, maar vertrokken uit onvrede met haar koers, die volgens Campos onvriendelijk was voor investeerders.

Het ligt voor de hand dat Silva – die ook in het vliegtuig zou stappen, maar op het laatste moment haar plan wijzigde – de kandidatuur van Campos overneemt. Dat kan een nieuwe verkiezingsdynamiek genereren: tijdens de presidentsverkiezingen in 2010 was Silva ook kandidaat en kreeg zij onverwachts twintig miljoen stemmen. Binnen tien dagen beslist de partij over de opvolging van Campos.

Campos werd gezien als een groot politiek talent. Hij diende twee termijnen als gouverneur in de noordoostelijke deelstaat Pernambuco en was minister van Wetenschap en Onderwijs onder de vorige president Lula. Hij laat een vrouw na en vijf kinderen.