Opinie

Ouderdom komt met angst, wijn en vrijheid

Warm eten in Krasse knarren (MAX).
Warm eten in Krasse knarren (MAX).

Voor sommige mensen is de gedachte aan ouderdom verschrikkelijk, vertelt presentatrice Martine Bijl bij aanvang van het derde seizoen van Krasse Knarren (MAX). Daarom gaan vijf oudere BN’ers de strijd aan met de vergankelijkheid. Dat doen ze door een week met elkaar in een huis te zitten waar ze ‘teruggaan naar de jaren zeventig’, hun glorietijd. Ook dit seizoen doen er weer vijf ouderen mee met een lange staat van dienst, al zijn ze bij jongere kijkers niet allemaal bekend. Van tevoren bezoeken ze diverse artsen en stellen ze doelen voor zichzelf: een betere conditie, een beter geheugen.

Het levert opnieuw ontroerende en grappige televisie op, waarin de deelnemers nu eens kleine kinderen zijn en dan weer wijze ouderen. Wat helpt is dat de groep bestaat uit vrolijke, extraverte types. Hans van der Togt (66), wiens tv-jaren ver achter hem liggen, geniet er duidelijk van weer voor de camera te staan. Hij neemt meteen de rol op zich van gastheer en sfeermaker. Ad van de Gein, de 92-jarige pianist van het Cocktail Trio, flirt zoveel mogelijk met de vrouwen om hem heen. En danseres en regisseuse Kitty Knappert, de meest theatrale van het gezelschap, nestelt zich met een glas wijn in de zon, onderwijl roepend dat ze niet kan koken. Koffie zetten kan ze ook niet, maar in wijn drinken is ze bedreven.

Hoe jolig de sfeer ook is, de angst voor gebreken sluimert op de achtergrond. Wanneer Kitty op de grond kukelt omdat haar stoel is omgevallen, reageert men gealarmeerd. Acteur Eric Schneider (79): „Je kan je heup wel breken met dit soort dingen!”

Er wordt weer veel gesproken over ouder worden. Interessant om te zien is hoe verschillend ze daarmee omgaan. Ad, de oudste, zegt zich totaal niet oud te voelen. Hij gruwelt bij het idee van een rollator en beweert dan ook dat hij prima kan lopen, ook al zijn de artsen bezorgd om zijn onvaste tred. De 67-jarige zangeres Trea Dobbs (bekend van de hit Ploem Ploem Jenka uit 1965) lijkt zich daarentegen te hebben vereenzelvigd met haar leven als oude vrouw. Hoewel de artsen denken dat er niets met haar aan de hand is, houdt ze stug vol dat ze lijdt aan geheugenverlies.

Van teruggaan naar de jaren zeventig is vooralsnog geen sprake: afgezien van de inrichting (bloemetjesgordijnen, retrostoeltjes) herinnert niets aan dit roerige decennium. Over seks, drugs en rock ’n‘ roll geen woord. Er komt zelfs een arts langs die vertelt dat ze niet meer dan één glas wijn per dag mogen drinken (Kitty, dramatisch: „Dat kan niet!”) en dat ze de volgende dag moeten gaan tennissen.

Is het de bedoeling dat ze hun jeugd herbeleven of dat ze gezonder worden? Die dingen gaan niet per se samen. De nadruk ligt in deze aflevering meer op een vitaal lichaam dan op een rebelse geest. Volgende week wordt het waarschijnlijk niet anders: de vooruitblik toont hoe Kitty met twee aardappelschilmesjes een berg uien te lijf gaat en hoe Ad zijn evenwicht verliest tijdens een yogaoefening.

Voor wie de gedachte aan ouderdom inderdaad verschrikkelijk vindt, kan de serie ook hoop bieden. Volgens Kitty is oud worden geweldig: „Ik hoef niet meer altijd mooi, goed, bijzonder en charmant te zijn. Ik hoef niet meer te presteren.”