Ook John Williams’ derde slaat aan in Nederland

Augustus, de derde naar het Nederlands vertaalde roman van John ‘Stoner’ Williams, komt deze week binnen op de zesde plek van de bestsellerlijst van het CPNB.

Williams moet alleen John Green (Een weeffout in onze sterren), Rens Kroes (Powerfood), Michel van Egmond (Kieft), Jojo Moyes (Voor jou) en Esther Verhoef (De kraamhulp) voor zich dulden.

Augustus (1972) is Williams’ gefictionaliseerde biografie van Augustus, de eerste keizer van Rome. Het verhaal – samengesteld op basis van brieven, dagboekfragmenten, dienstbevelen – begint met de moord op Julius Caesar en eindigt met Augustus’ dood. Toef Jaeger besprak de roman afgelopen vrijdag in NRC Handelsblad en vroeg zich daarin af of een historische roman als Augustus “achterhaald kan zijn”:

“Jazeker, ook wanneer de roman een ‘product van de verbeelding’ is, zoals Williams in zijn nawoord schrijft. Want anders dan zijn Stoner en Butcher’s Crossing heeft Augustus de tand des tijds minder goed doorstaan.

Dat ligt niet aan het onderwerp en ook niet aan de hoofdpersoon. Het leven van Augustus is boeiend genoeg – evenals de thema’s macht, intriges en offers –, maar de roman lijdt onder Williams’ angst te weinig informatie over te brengen. Daarom krijgen sommige ‘personages’ iets belerends.”

Williams’ doorbraakboek in Nederland, Stoner, is ook nog in de bestsellerlijst te vinden. Opvolger Butcher’s Crossing is er inmiddels al wel uit verdwenen.