Kunstarm piloot raakt los tijdens landing

Een piloot van het Britse luchtvaartbedrijf Flybe heeft korte tijd de controle over een passagiersvliegtuig verloren toen zijn kunstarm losraakte bij de landingsprocedure. Dit blijkt uit een onderzoeksverslag dat het Britse luchtvaartonderzoeksbureau Air Accidents Investigation Branch heeft gepubliceerd.

Het incident vond plaats in februari. De vlucht was opgestegen uit Birmingham, had 47 passagiers aan boord en naderde Belfast in stormachtig weer. Voordat hij de landing inzette had de piloot nog gecheckt of zijn kunstarm linksonder, goed vergrendeld was aan de schroefklem die hij gebruikte om het vliegtuig besturen. Maar bij een manoeuvre vlak voor touchdown schoot de arm toch los uit de schroefklem, zodat de piloot de controle over het toestel verloor. Er was geen tijd om de copiloot het te laten overnemen. De piloot stuurde verder met zijn rechterhand, maar moest daarom de gashendels loslaten, waardoor het vliegtuig de grond raakte, weer omhoog kwam en vervolgens met een harde klap neerkwam.

De inzittenden kwamen met de schrik vrij, het vliegtuig liep geen noemenswaardige schade op. Volgens de piloot heeft hij bij het checken van zijn arm misschien per ongeluk de vergrendeling los gemaakt. In een verklaring liet Flybe weten dat de piloot een van zijn meest ervaren en betrouwbare piloten is en dat de veiligheid van de passagiers niet in gevaar is geweest. (BBC)