Verkoop delen Shell Nigeria

Vervuiling in de Niger-delta is een toenemend probleem voor Shell.
Vervuiling in de Niger-delta is een toenemend probleem voor Shell. Foto AP

Oliemaatschappij Shell staat op het punt om een aantal belangen in Nigeria af te stoten. Volgens SPDC (Shell Petroleum Development Company of Nigeria), de joint venture waaronder Shell in het land opereert, gaat het om vier productieblokken en een pijpleiding in het oostelijk deel van de Niger-delta. De Britse krant Daily Mail meldt dat de verkoop aan een aantal lokale partijen zo goed als rond is en dat het wachten alleen nog is op goedkeuring door de Nigeriaanse overheid. Met de verkoop zou een bedrag van ruim 2 miljard euro gemoeid zijn. Shell zelf benadrukt dat Nigeria ondanks de aanstaande verkoop een belangrijk onderdeel van de portfolio zal blijven, zij het met de productie op zee. Op land gaat het vooral nog om gas. Vervuiling en diefstal van olie in de Niger-delta zijn een toenemend probleem voor Shell in Nigeria. Eerder al werden productieblokken in het westen van het land van de hand gedaan. (NRC)