Paus Franciscus in Zuid-Korea: stop met zinloos machtsvertoon

Het bezoek van paus Franciscus aan Zuid-Korea is donderdag op een bijzondere manier van start gegaan. Terwijl de paus in Seoul door een enthousiaste menigte katholieken en andere fans werd onthaald, testte Noord-Korea nog geen uur voor het kerkhoofd landde drie korteafstandraketten.

Paus Franciscus wordt verwelkomd op het vliegveld van Seoul.
Paus Franciscus wordt verwelkomd op het vliegveld van Seoul. Foto ANP/EPA/Ssong Kyung-Seok

Paus Fransiscus heeft tijdens zijn bezoek aan Seoul vandaag de beide Korea’s opgeroepen om ‘zinloos machtsvertoon’ te voorkomen. Eerder vandaag vuurde Noord-Korea nog een aantal raketten af, kort voor kerkvorst in Zuid-Korea arriveerde.

De paus zei tijdens een speech in Seoul dat voor vrede vergiffenis en wederzijds respect nodig is. Diplomatie moet aangemoedigd worden zodat de dialoog ‘verwijten en zinloze kritiek en machtsvertoon’ vervangt. De toespraak werd (bijna) overal uitgezonden:

Twitter avatar APklug Foster Klug Clean sweep for #pope speech on #SKorean TV --bottom left exception is NKorean state TV http://t.co/L3OSsFKher

De aankomst van Paus Franciscus in Zuid-Korea ging vanochtend gepaard met een reeks rakettesten van Noord-Korea. Nog geen uur voor diens aankomst, vuurde Pyongyang drie korteafstandraketten af. Nadat het vliegtuig van Franciscus was geland volgden nog twee raketten. De projectielen werden vanuit Wonsan afgevuurd en zijn in de Japanse Zee beland, na een vlucht van ongeveer 220 kilometer.