Nieuw-Zeeland geeft klimaatvluchteling onderdak

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Nieuw-Zeeland geeft eerste klimaatvluchteling onderdak

Klimaatverandering is nu ook een asielprobleem. Een gezin uit het kleine eilandstaatje Tuvalu heeft asiel gekregen in Nieuw-Zeeland. De familie beweert dat ze in hun eigen land niet veilig zijn omdat het zeewater stijgt en het laagliggende eilandje dreigt op te slokken.

Het gezin, met twee kinderen van drie en vijf, probeert al sinds 2007 in Nieuw-Zeeland voet aan de grond te krijgen. Eerdere pogingen om als klimaatvluchteling asiel te krijgen werden door rechters afgewezen. Eind vorig jaar oordeelde het Nieuw-Zeelandse Hof dat de familie niet voldoet aan de eisen van het VN-vluchtelingenverdrag. In beroep tegen die uitspraak oordeelden rechters in hoger beroep dat de familie op humanitaire gronden in aanmerking komt voor asiel in Nieuw-Zeeland.

De Canadese krant Toronto Star citeert een Canadese advocaat gespecialiseerd in milieurecht. Volgens deze David Estrin is de uitspraak het topje van de ijsberg. “Veel mensen uit kleine landen die mogelijk overstroomd worden, zullen nu vluchtelingenstatus aanvragen. Hun aanvraag zal gebaseerd zijn op het argument dat ze nergens anders kunnen wonen”, aldus Estrin.

Wetenschappers waarschuwen al tijden dat stijgende zeespiegels de komende decennia een bedreiging vormen voor laagliggende gebieden. Kleine eilandstaatjes in de Stille Oceaan vinden dit oneerlijk. Zij dragen nauwelijks bij aan de uitstoot van broeikasgassen, maar zijn wel de eerste die er door bedreigd worden, vinden ze.

Of er na de uitspraak in Nieuw-Zeeland inderdaad een hausse aan klimaatvluchtelingen op gang komt is nog maar de vraag, zegt Jane McAdam, een jurist gespecialiseerd in asielzaken verbonden aan denktank Brookings Institution. In een blog analyseert zij de uitspraak en komt tot de conclusie dat de rechters zich in hoger beroep niet lieten leiden door klimaatverandering als grond voor asiel. Het gezin zou volgens de rechters lange familiebanden met Nieuw-Zeeland hebben en er al jaren verblijven. Dat was volgens McAdam een veel belangrijkere overweging voor de rechters om asiel toe te kennen.

Hollywood ziet China staan

Net als vliegtuigbouwers, melkproducenten en fastfoodketens heeft ook de Amerikaanse filmindustrie ontdekt dat China een belangrijke afzetmarkt is. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei Asian Review in een geestig stuk. Vorige maand gingen honderd miljoen Chinezen naar de bioscoop, een record. En ondanks de strenge censuur ziet Hollywood China helemaal zitten. Maar het blijkt voor Hollywood niet makkelijk om de harten van Chinezen voor zich te winnen.

Nikkei beschrijft hoe in Transformers: Age of Extinction, een film die zich deels in China afspeelt, al aan Chinese product placement wordt gedaan. Een snack van het Chinese bedrijf Hubei Zhou Heiya Food wordt achteloos in een koelkast gegooid. Voor die ene seconde heeft het bedrijf een miljoenenbedrag neergeteld. En daar is de manager van het bedrijf weer boos over. “Ik had gehoopt dat een acteur, of zelfs een transformer, ons eendensnackje zou eten”, aldus de manager. Andere Chinese sponsoren waren eveneens boos en zeiden dat afspraken over product placement niet waren nagekomen.

Chinese variant van Nike lijdt verlies

Het gaat niet goed met Li Ning, het Chinese sportkledingbedrijf. In de eerste helft van dit jaar leed het bedrijf een verlies van omgerekend 75 miljoen euro. Het bedrijf kan de concurrentie in eigen land met populaire buitenlandse merken als Nike, Adidas en Puma maar moeilijk aan.

Het bedrijf wilde in 2008 wereldberoemd worden. De Olympische Spelen in Beijing moesten het forum voor het bedrijf worden om aan te tonen dat China niet alleen buitenlandse sportkleding kan maken, maar ook eigen merken heeft. Die expansie was een verkeerde zet, erkent de topman van het bedrijf in de South China Morning Post.

Li Ning is zaken aan het opschudden. Het bedrijf wil niet meer met de grote buitenlandse merken concurreren op markt van casual sportkleding, maar wil zich toeleggen op specifieke benodigdheden voor sporters.

    • Melle Garschagen