Minister Kamp: krimp was te wijten aan incidentele factoren

Minister Henk Kamp van Economische Zaken.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Foto ANP/Bart Maat

De nieuwste cijfers over de economie tonen aan dat het economisch herstel voorzichtig doorzet. Dat laat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vanmorgen tegenover persbureau Novum weten in een reactie op de raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het bureau becijferde dat de economie in het tweede kwartaal is gegroeid met een half procent, na krimp in het eerste kwartaal. Kamp:

“Deze cijfers bevestigen het beeld dat de economische krimp van begin dit jaar te wijten was aan incidentele factoren en dat het economisch herstel doorzet. De vooruitzichten voor de groei van de wereldhandel, en daarmee de groei van de Nederlandse export, blijven echter onzeker in het licht van de recente geopolitieke ontwikkelingen.”

‘Ook langzaam herstel arbeidsmarkt’

Ook ziet Kamp een langzaam herstel in de arbeidsmarkt. De economische groei is vooral te danken aan de aantrekkende export, maar ook namen de bedrijfsinvesteringen en de consumenten bestedingen aan duurzame goederen toe. Het aantal banen neemt weliswaar nog steeds af, maar de krimp wordt kleiner.

Dijsselbloem: het herstel blijft broos

Minister Jeroen Dijsselbloem noemt het economische herstel vanmorgen in een reactie ‘hoopvol’, maar ‘het herstel blijft broos’:

“De werkloosheid is hoog en de onrust in Oekraïne en andere landen blijft een risico. Ook zijn de overheidsfinanciën nog niet op orde. Met een tekort dicht bij de twee procent is het doel van begrotingsevenwicht nog niet bereikt.”

D66 uit zorgen om beperkte groei

D66 is blij dat de economie weer voorzichtig groeit, maar Tweede Kamerlid Wouter Koolmees noemt het zorgelijk dat de groei met een half procent in het tweede kwartaal zo laag blijft, zo zegt hij in een reactie tegenover Novum:

“Laat dit een aansporing zijn om de economie te blijven moderniseren en vernieuwen. De groei is te klein om de werkloosheid serieus te verlagen. Daarom blijft het nu nodig om de belasting op werk te verlagen en vervolgens snel te werken aan belastinghervorming om meer echte banen te creëren.”

Lagere lasten op arbeid is een van de punten waarop D66 zal aandringen tijdens de onderhandelingen met het kabinet over de begroting van volgend jaar, die volgende week de beslissende fase ingaan:

“Het kabinet moet zich niet laten verlammen door interne tegenstellingen maar daadkrachtig werken aan het herstel van de economie en de werkgelegenheid.”

SP: 35.000 zorgbanen minder valt niet goed te praten

Het aantal banen in de zorg daalde in het tweede kwartaal met  35.000 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is niet goed te praten, aldus SP-leider Emile Roemer op Twitter:

Twitter avatar emileroemer Emile Roemer Mooi dat de economie weer groeit, maar 35.000 banen minder in de zorg valt niet goed te praten. Zorg krijgt keer op keer de hardste klappen.
    • Annemarie Coevert