Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Journalistiek

Binnen 4 jaar stopt meer dan helft gesubsidieerde journalistieke projecten

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag.
Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag. Foto ANP / Lex van Lieshout

Meer dan de helft van de projecten die de afgelopen vier jaar subsidie hebben ontvangen van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, bestaan niet meer. De gestopte projecten ontvingen samen bijna 2 miljoen euro overheidsgeld.

Dat blijkt uit een evaluatierapport van het Stimuleringsfonds dat vandaag verschijnt. Het fonds verleent ieder jaar subsidie aan vernieuwende journalistieke projecten met geld van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De regeling is bedoeld om vernieuwing in de journalistiek te bevorderen. Sinds 2010 gingen 47 projecten van start. Daarvan zijn er inmiddels 26 gesneuveld.

Volgens operationeel directeur Rick van Dijk van het Stimuleringsfonds is dit een “goede score”. Hij wijst erop dat het in de innovatieve sector gebruikelijk is dat relatief veel initiatieven voortijdig stoppen.

‘De 8 miljoen moest worden uitgegeven’

De afgelopen jaren heeft het fonds steeds minder projecten gesubsidieerd voor steeds minder geld, blijkt uit de evaluatie. Twee op de vijf projecten zegt haar eigen doelstelling volledig te hebben behaald, 17 procent van de initiatieven behaalde geen van haar doelstellingen. Projecten die minder subsidie kregen, blijken vaker hun doelstellingen te behalen.

In 2010 en 2011 was het aantal mislukte projecten het hoogst, aldus het rapport. Het fonds wijdt dit aan de regel vanuit het ministerie dat de helft van de subsidiegelden uitgegeven moest worden aan regionale journalistiek. “We kregen 8 miljoen euro, en die moest ook worden uitgegeven”, zegt directeur Van Dijk.

“Omdat er niet voldoende geschikte projecten waren, zijn er ook minder vernieuwende projecten doorgekomen. Dat was achteraf gezien geen goede keuze.”

Evaluatie Persinnovatieregeling