Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Deze zomer ontdekte Appa de Palestijnen

Het oeuvre van rapper Appa – Rachid El Ghazoui – onderscheidde zich niet van dat van de gemiddelde rapper. Zogenaamd diepzinnige teksten, vaak gebracht met een moeilijk gezicht en veel gewapper met de handen. Het kwam allemaal op hetzelfde neer: hij was van de straat en daar maken ze zich kwaad. De zogenaamde boodschap hing van tegenstrijdigheden aan elkaar. Als ex-draaideurcrimineel had hij schijt aan de overheid, maar hij liet zich wel inhuren voor workshops door Justitie en hij was tegen armoede, maar verkeerde het liefste onder de miljonairskinderen in Dubai. Als hij daarop werd aangesproken, verdedigde hij zichzelf met de geweldige zin: „Je kunt mij alleen begrijpen als je in mijn schoenen staat.”

Zijn populariteit steeg toen hij zei dat hij het niet erg zou vinden als iemand Geert Wilders een kogel door de kop zou jagen. Een stukje doelgroepbediening waar hij van leerde.

Deze zomer ontdekte hij de Palestijnen. De teksten die hij tijdens pro-Gaza-demonstraties voorlas van zijn mobiele telefoon waren echter zo slecht dat ik er een zionistisch complot achter begon te vermoeden. Het kon niet anders of ze hadden hem ingehuurd om de demonstranten belachelijk te maken, want de neutrale buitenstaander kon er geen soep van koken. Hij smeet lukraak ingrediënten in de pan en zwabberde al schreeuwend van verdrukte indianen in Amerika, naar zionistische zwijnen, naar onderdrukte Afrikaanse broeders en zusters om tot de conclusie te komen dat Israëliërs moderne Hitlers waren.

De Moslim Omroep bood hem eergisteren met alle liefde een open microfoon. Vanachter een kopje thee in een café in de Amsterdamse Van Woustraat nam hij Facebook kwalijk dat het zijn pagina had gesloten en Nederlandse politici dat ze zich wel druk maakten om MH17, maar niets zeiden over Gaza.

„Twee maten meten.”

De vraag waarom hij zelf zijn grote waffel dan ook niet opentrok tegen IS, werd niet gesteld.

Appa: „We kunnen het hebben over massaslachtingen in Syrië,, maar we moeten niet vergeten dat we hier ook een strijd voeren tegen racisme.”

Voor zijn fans had hij een tas vol boodschappen: „Sta op, ontwikkel je”, „zorg dat we met z’n allen een vuist vormen in plaats van losse vingers”, „heb geen genade met hen die geen genade met jou hebben” en „vecht voor jezelf, vecht voor Gaza, vecht voor Syrië, vecht voor iedereen.”

Dan weet je dus nog niets, behalve dat we hier van doen hadden met een zionistisch complot van een rapper die zichzelf over de rug van de Palestijnen weer op kaart probeerde te zetten.