Kracht van de arbeiders

Sinds Marx weer helemaal terug is, zijn ook de films van Ken Loach, met hun solidariteit met de arbeidersklasse, weer verrassend actueel. Loach en scenarist Paul Laverty vertellen het waargebeurde verhaal van de Ierse communist James Gralton (1886–1945). Zijn rol in de Ierse onafhankelijkheidsoorlog wordt summier aangestipt: je merkt dat Jimmy vooral een vehikel is voor de ideeën van Loach en Laverty over gemeenschapszin. Het echte hart van de film zit in het dorpshuis annex danslokaal dat Jimmy opent. Een vrijplaats om over de wereld te praten. En natuurlijk een doorn in het oog van het gezag. De mechanismen die er uiteindelijk voor zorgden dat Jimmy met pek en veren het dorp werd uitgejaagd, waren in de jaren dertig niet zo anders dan nu. En daarin liggen ook in deze film van Loach weer kracht en ontroering: hij is helemaal niet zo dogmatisch als het vooroordeel wil. Hij zoekt veel meer nuance dan zijn tegenstanders toelaten.