‘Oekraïne stuurt eigen konvooi naar Loegansk’

Rusland heeft 262 trucks met hulpgoederen naar Loegansk gestuurd.
Rusland heeft 262 trucks met hulpgoederen naar Loegansk gestuurd. Foto ANP/EPA/Yuri Kochetkov

Oekraïne gaat zelf een humanitair konvooi naar Loegansk en Donetsk sturen. Dat heeft Kiev zojuist bekendgemaakt. Het Russische hulpkonvooi heeft ondertussen de reis naar Oost-Oekraïne hervat en rijdt richting een door de rebellen gecontroleerde grensovergang.

Dat meldt AFP vanochtend. Het gaat om vijftien trucks die 240 ton aan goederen vervoeren. De trucks zullen vanuit Kiev, Charkov en Dnjepropetrovsk naar Loegansk rijden. Volgens AFP vertrekt het konvooi vandaag om 11.00 uur. Volgens de verklaring zal het Rode Kruis de distributie van de goederen in goede banen leiden.

Twitter avatar KEigendorf Katrin Eigendorf Kolonne mit Hilfsgütern bricht von #Dnipopetrowsk nach #Donezk auf. #ukraine http://t.co/agcrDI3WOH

Het nieuws volgt op berichten dat het Russische konvooi weer in beweging is. De 262 vrachtwagens stonden gisteravond nog stil in Voronezj en reed volgens AP vanochtend weer verder. De vrachtwagens zullen via Rostov rijden, waardoor het konvooi daarna naar alle waarschijnlijkheid gebruik gaat maken van een door de rebellen gecontroleerde grensovergang.

‘Directe invasie’

Daarmee lijkt Rusland een overeenkomst met Oekraïne te schenden. De Oekraïense autoriteiten stelden een aantal voorwaarden aan de doorgang van een dergelijke konvooi, waaronder het passeren van een door Kiev gecontroleerde grensovergang. Aanvankelijk zou het konvooi via het noordoostelijke Charkov Oekraïne binnenrijden, een stad die onder controle staat van de Oekraïense autoriteiten.

De vrees bestaat dat het konvooi een opmaat is voor een permanente Russische militaire aanwezigheid in Oost-Oekraïne. Daarnaast is het nog steeds niet duidelijk of de trucks daadwerkelijk humanitaire goederen vervoeren of ook wapens bevatten voor de rebellen. President Porosjenko beschuldigde Rusland gisteren van het plannen van een ‘directe invasie op Oekraïens territorium onder het het mom van het leveren van humanitaire hulp’.

Een vertegenwoordiger van het Rode Kruis zal afreizen naar Kiev en Moskou om te praten over de ‘strikt humanitaire rol’ die de organisatie heeft. Volgens een woordvoerder van de organisatie moet het leveren van hulp aan Oost-Oekraïne niet gepolitiseerd worden.