Kernreactor Doel rest van het jaar stil

Kernreactor Doel 4, aan de Schelde bij Antwerpen, ligt de rest van het jaar stil. Energieleverancier Electrabel constateerde na onderzoek “aanzienlijke schade ter hoogte van de hogedrukturbine”, meldden Belgische media vandaag. Er is mogelijk sprake geweest van sabotage.

Doel
Doel Foto EPA/Julien Warnand

Kernreactor Doel 4, aan de Schelde bij Antwerpen, ligt waarschijnlijk de rest van het jaar stil. Energieleverancier Electrabel constateerde na onderzoek “aanzienlijke schade ter hoogte van de hogedrukturbine”, meldden Belgische media vandaag. Er is mogelijk sprake geweest van sabotage. Het onderzoek daarnaar loopt nog.

Reactor 4 ligt sinds vorige week stil vanwege een technisch defect. Electrabel vermoedt dat een of meerdere personen bewust 65.000 liter smeerolie lieten weglekken naar een ondergronds reservoir, waardoor een stoomturbine oververhit raakte.

Aanvankelijk leek het erop dat de kernreactor in september weer in gebruik zou kunnen worden genomen, maar de schade blijkt volgens de VRT nu groter dan gedacht. Verschillende onderdelen zouden zijn beschadigd. Een langere sluiting van Doel 4 zou problemen kunnen opleveren voor de Belgische energievoorziening, meldt de krant De Standaard, omdat Doel 3 en Tihange 2 stilliggen voor onderzoek naar scheurtjes in de reactoren.

In 2012 werden Doel 3 en Tihange 2 ook voor langere tijd gesloten. De reactoren werden in de jaren zeventig gebouwd door de inmiddels opgeheven Rotterdamsche Droogdok Maatschappij.