Israël en Hamas praten verder

Een nieuw bestand van vijf dagen moet de onderhandelingen in Kairo een kans geven.

Israël en de Palestijnse beweging Hamas hebben gisteravond op het laatste moment hun wapenstilstand met vijf dagen verlengd. De verlenging is bedoeld om de partijen meer tijd te geven voor onderhandelingen over een permanent akkoord, die een einde moeten maken aan de oorlog in de Gazastrook.

Vlak voor het vorige bestand afliep, werden er volgens het Israëlische leger acht raketten afgeschoten vanuit Gaza. Israël reageerde met luchtaanvallen, maar aan beide zijden vielen geen slachtoffers. Hamas, dat de macht heeft in Gaza, ontkent verantwoordelijk te zijn voor de raketbeschietingen. Het geweld vergrootte in Gaza de vrees voor een hervatting van de oorlog. Maar vannacht en vanochtend is het verder rustig gebleven.

Het nieuws over de verlenging van het bestand is met opluchting ontvangen in Gaza, waar veel doden zijn gevallen en de infrastructuur grotendeels is vernietigd. De oorlog heeft aan zeker 1.945 Palestijnen heeft leven gekost, van wie tweederde burgers. Aan Israëlische zijde vielen 67 doden, onder wie 64 militairen.

Israël, Hamas en andere Palestijnse facties praten in de Egyptische hoofdstad Kairo over een duurzame oplossing voor het conflict. De partijen, die contact met elkaar hebben via Egyptische bemiddelaars, lijken de afgelopen dagen enige vooruitgang te hebben geboekt. Maar hun eisen blijven op belangrijke punten verschillen.