Europa komt bijeen om Irak-crisis te bespreken

Nederland stuurt parachutes, voedsel en dekens naar Irak. De hulpgoederen worden gedropt boven het Sinjargebergte door Australië. Dat schrijft minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) in een brief aan de Kamer. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen morgen bijeen om de coördinatie van hulpacties in Noord-Irak te bespreken. Diverse landen hebben al goederen gedropt boven het gebied waar de yezidi’s, een religieuze minderheid, naartoe zijn gevlucht. Australië doet dat al sinds dinsdag. Ook militaire steun aan de Koerden is morgen bij de Eurotop onderwerp van gesprek. Frankrijk gaf gisteren al aan wapens naar Irak te willen sturen. De EU levert zelf geen wapens aan de Koerden, maar individuele lidstaten mogen dit wel doen, verklaarde een woordvoerder gisteren. De Unie steekt wel vijf miljoen euro extra in noodhulp aan Irak. In Noord-Irak zijn tienduizenden yezidi’s op de vlucht voor strijders van IS.

    • NRC